Rasprodato
VAN GOG
Antonen Arto
Prevela sa francuskog Vesna Cakeljić

Očajnik Arto govori nam o drugom očajniku, Van Gogu, smatrajući ga svojim alter egom. Ukleti pesnik i ukleti slikar, dva „strašna radnika“ i žestoka tragaoca za apsolutom, suočeni sa nemogućnošću življenja u svetu koji ih je za života strpao u svoje ludnice, ogledaju se jedan u drugome, preplićući svoje sudbine, misli i poetike.

RASPRODATO

Tagovi:  biografija

Kruži priča da je delo nastalo za dva dana, što samo delimično odgovara istini. Glavni deo doista je nastao u dahu, ali je pesnik potom dodavao neke postskriptume i vršio brojne izmene, tako da danas postoji više njegovih verzija.

U svom slojevitom delu Arto otkriva polifoničnost Van Gogovog slikarstva. Prenoseći nas iz polja vizuelnog u polje zvučnog, on čuje „krila gavrana kako udarcima snažnog cimbala lupaju iznad zemlje“, ili onaj „nadljudski zvuk“ orguljskih pevanja, „naglo i varvarsko prolamanje elizabetanske drame“. Oblik i boja postaju zvuk. I kao što Van Gog živi svoje slikarstvo, tako i Arto živi svoju poeziju, „poput onih mučenika koje spaljuju i koji prave znakove na svojim lomačama.“

Antonen Arto:

Antonen Arto je francuski pesnik, nadrealista, veliki poklonik Van Gogovog dela. Lečio se još od rane mladosti od žestokih neuralgija, celog života je izlagan teškim telesnim i duševnim patnjama, podvrgavan elektrošokovima i dezintoksikacijama od droga. Mada je njegovo delo - delo očajnika, ono je nadasve delo čoveka koga pravi život nikada nije napustio. Van Gog je postigao značajan uspeh, a autor je za tu knjigu osvojio nagradu Sent-Bev.

Godina izdanja: 1996
Težina knjige: 0.00
Dimenzije knjige: 19,5 x 13,5
Broj strana: 64
Povez: tvrdi povez
Pismo: latinica
Likovno rešenje korica: Dragana Atanasović

Vesna Cakeljić:

.

Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske