Objavljena
ZAŠTO NARODI PROPADAJU
Daron Asemoglu, Džejms A. Robinson
Preveli sa engleskog Stefan Trajković Filipović, Đorđe Trajković

Nacionalni ekonomski uspeh direktno je povezan s političkim sistemom države.

 

Knjižarska cena 2200 RSD
Cena 1760 RSD

Tagovi:  društvopolitička ekonomijanarodinacije

Knjiga Zašto narodi propadaju delo je uglednih američkih ekonomista Darona Asemoglua i Džejmsa Robinsona. Autori tragaju za odgovorom na jedno od najvažnijih pitanja današnjice, a to je zašto neke nacije, poput Norveške, napreduju, dok druge, poput Malija, propadaju.

Asemoglu i Robinson polaze od pretpostavke da je nacionalni ekonomski uspeh direktno povezan s političkim sistemom države. Koristeći obilje praktičnih primera, autori obrazlažu stav da je politika daleko iznad geografije, prirodnih resursa i kulture, kao i da je sloboda ono što donosi prosperitet. Nakon petnaest godina istraživanja Asemoglu i Robinson predstavljaju izuzetna istorijska svedočanstva iz perioda Rimskog carstva, majanskih gradova-država, srednjovekovne Venecije, Sovjetskog Saveza, Latinske Amerike, Engleske, Evrope, Sjedinjenih Država i Afrike, na osnovu kojih grade novu teoriju političke ekonomije.

A gde je tu Srbija i šta se dešava s nama? A šta će tek biti s nama?... Da li će u nekoj sličnoj knjizi za sto godina Srbija biti primer nazadovanja na kome će da se uče nove generacije u nekim drugim zemljama? Nažalost, tako nešto nije nezamislivo. Ukoliko objavljivanje ove knjige makar malo umanji verovatnoću ovakvog ishoda, to će označiti da se radi o više nego uspešnom izdavačkom poduhvatu.

Iz pogovora dr Boris Begović

Predgovor
1. Tako blizu, a ipak tako različiti

2. Teorije koje ne objašnjavaju stvarnost

3. Ostvarivanje prosperiteta i stvaranje siromaštva

4. Male razlike i ključne skretnice: značaj istorije

5. “Video sam kako izgleda budućnost i ona funkcioniše”:

6. Udaljavanje

7. Prekretnica

8. Ne kod nas: prepreke razvoju

9. Preokretanje razvoja

10. Širenje prosperiteta

11. Blagotvorna spirala

12. Ukleta spirala

13. Zašto narodi propadaju danas

14 Razbijanje kalupa

15. Razumevanje prosperiteta i siromaštva

Pogovor: dr Boris Begović, Institucije iznad svega

Daron Asemoglu:

Profesor ekonomije na MIT (Masačusetski tehnološki institut). Godine 2005. dobio je medalju Džon Bejts Klarka koja se dodeljuje ekonomistima mlađim od četrdeset godina koji su najviše doprineli ekonomskoj misli i znanju.

Džejms A. Robinson:

Politikolog i ekonomista, svetski poznat stručnjak za Latinsku Ameriku i Afriku. Bio je angažovan u Bocvani, Mauricijusu, Sijera Leoneu i Južnoj Africi.

Godina izdanja: 2014
ISBN: 978-86-7102-468-6
Težina knjige: 982.00
Dimenzije knjige: 24 x 17
Broj strana: 560
Povez: Tvrdi povez s omotnicom
Pismo: latinica
Likovni urednik: Svetlana Volic
Likovno rešenje korica: Svetlana Volic
Datum: 23.01.2020.
ÐдлиÑна Ñе кÑига и ÑÑебало би Ñе кÑпиÑи Ð¼Ð°ÐºÐ°Ñ Ð·Ð° гимназиÑÑке библиоÑеке. У ÑиÑÐ°Ð²Ð¾Ñ ÐºÑизи колико Ñе ÑеÑам, не помиÑе Ñе ниÑи Ñедном СÑбиÑа, а ÑкоÑо Ñвако поглавÑе као да Ñе на СÑбиÑÑ Ð¾Ð´Ð½Ð¾Ñи. ЧиÑао Ñам и издаÑе на енглеÑком и Ð¾Ð²Ð°Ñ Ð¿Ñевод и имам ÑÑиÑак да ÑÑ ÐºÑÐ¸Ð³Ñ Ð½Ð° ÑÑпÑки пÑевели пÑави ÑÑди за ÑÐ°Ñ Ð¿Ð¾Ñао. Ðадам Ñе да Ñе биÑи и неког ÑеÑÑиниÑег и ÑиÑÐ¾Ñ Ð¿ÑблиÑи доÑÑÑпниÑег издаÑа Ñ ÑкоÑиÑе вÑеме.
Datum: 20.01.2020.

Datum: 09.05.2019.
ÐÑоизводÑÑво ÑÑанÑÑоÑмаÑоÑнÑÑ Ð¿Ð¾Ð´ÑÑанÑий, ÐТРÐÐÐÐÐÐÐТÐЫРТРÐÐСФÐРÐÐТÐРÐЫРÐÐÐСТÐÐЦÐРмоÑква, ÐÑоизводÑÑво кÑп моÑква и не ÑолÑко ÐÑ Ð½Ð°Ð¹Ð´ÐµÑе на наÑем ÑпеÑиализиÑованном ÑайÑе: http://sviloguzov.ru/ - ÐаÑодиÑе!
Datum: 11.09.2016.

Datum: 27.07.2015.

Stefan Trajković Filipović:

Đorđe Trajković:

Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske