Rasprodato
ŽENA U ISTORIJI EVROPE
Gizela Bok
Prevela sa nemačkog Ljubinka Milenković
RASPRODATO

Tagovi:  kulturaistorijadruštvopravoženaevroparodni odnosiodnos među polovima

 U knjizi Žena u istoriji Evrope Gizela Bok sabrala je svoja višegodišnja istraživačka iskustva i znanja o evropskoj debati o rodnim odnosima i pružila iscrpan uvod u jednu od najvažnijih tema istorije kontinenta. Širina njenog pristupa omogućava čitaocu da upozna društvene, kulturne, pravne i političke uslove koji su činili okvir života žene (i muškarca u odnosu na nju) od srednjeg veka do danas.

Uočavanjem suštinskih ideja i ideala žena, njihove percepcije odnosa između polova i borbe za građanska, politička i društvena prava, autorka ženama iz prošlosti omogućava da „dođu do reči“. Posebnu vrednost knjige predstavlja činjenica da u njoj nisu iznete samo diskurzivne politike, nego i mnogo toga što je činilo realnost žene u različitim istorijskim kontekstima.

"U mojoj knjizi ja sam izložila mišljenje kako su žene vjekovima razmišljale o svom ličnom položaju. Naravno, ne sve žene i ne samo o “njihovom” položaju, tako da nijesam željela da mnogo uopštavam njihove široke “ideje i ideale”. U ranijim vjekovima (knjiga počinje sa kasnim srednjim vijekom) nijesmo imali toliko izvora kao u kasnijim periodima. U svakom slučaju ja sam pokušala da uključim što više ženskih glasova. Od 17. vijeka, a posebno u perodu prosvetiteljstva mnoge žene su u pisanju iznosile svoje stavove, često kritičke, o postojanju rodnog odnosa; čak, postojali su i pisci muškog pola koji su to isticali. Ono što je bilo posebno interesantno je podjela na vremenski dugu debatu o ulozi i mjestu žene, što sam ja imenovala francuskim terminima iz 15. vijeka - “querelle des femmes” (&

Gizela Bok:

Profesor Zapadnoevropske istorije na Slobodnom univerzitetu u Berlinu, autor je velikog broja monografija i članaka posvećenih istoriji žena, uključujući istoriju rodnih odnosa u modernim državama XIX i XX veka; pisala je i o  ženskom pokretu u Nemačkoj u vreme nacionalsocijalizma, materinstvu i drugim srodnim temama. Pored knjige Žena u istoriji Evrope, njeni najznačajniji radovi su Frauen in Ancien Regime (1992), Rassenpolitik und Geschlechterpolitik im Nationalsozialismus (1993) i Die europaische Querelle des Femmes (1997), koji je napisala zajedno sa Margaretom Cimerman.

Godina izdanja: 2005
ISBN: 86-7102-125-4
Težina knjige: 612.00
Dimenzije knjige: 21 x 14
Broj strana: 463
Povez: Tvrdi povez
Pismo: latinica
Likovni urednik: Dragana Atanasović

Ljubinka Milenković:

Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Slične teme
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske