Objavljena
ŽIVOJIN ZDRAVKOVIĆ I ZLATNA EPOHA BEOGRADSKE FILHARMONIJE
Vera Ikonomova

Prema rečima autora, knjiga nema nameru da bude hvalospev Živojinu Zdravkoviću. Pre je pokušaj da se opiše i prikaže mesto koje mu pripada u srpskoj muzičkoj kulturi, i uticaj koji je na nju izvršio.  

Knjižarska cena 990 RSD
Cena 792 RSD

Tagovi:  umetnostmuzika
Knjiga Zlatna epoha Živojina Zdravkovića nastala je na osnovu iscrpne dokumentacije i razgovora koje je autorka vodila sa Živojinom Zdravkovićem kako bi se približila vremenu i radu ovog čuvenog dirigenta Beogradske filharmonije.
 
Zdravković je imao sreću da se u Beogradskoj filharmoniji nađe u momentu njenog ponovnog rađanja, i da svojim zalaganjem ubrza  njeno napredovanje, čime je omogućio da orkestar uđe u svoju zrelu fazu i dobije konačnu fizionomiju. Kao dirigent, a kasnije i direktor Filharmonije proveo je sa orkestrom ceo svoj radni vek.

 

Predgovor

Pogled u prošlost

Prvi koraci

epoha Zdravkovića

Beogradska filharmonija

BEMUS

Zdravković u Kairu

O dirigovanju

Studije dirigovanja kod Zdravkovića

Publicistička delatnost

Muzika u senci politike

Problem naslednika

Živojin Zdravković - privatno

Post Scriptum

 

Prilozi 

Bibliografija

Indeks

Vera Ikonomova:

Završila školu Konzervatorija u Zagrebu, a zatim bila harfistkinja u orkestru Filharmonije i orkestru Opere u Zagrebu, zatim nastavnica klavira u Srednjoj muzičkoj školi, takođe u Zagrebu. Sa osećanjem „da može i nešto više”, završila je psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu i doktorirala na fakultetu Dramskih umetnosti u Beogradu, odsek Organizacija scensko– umetničkih delatnosti.

Ikonomova je bila redovni saradnik više časopisa: Gledišta (Beograd), International Review of Aesthetics and Sociology of Music (Zagreb), Zvuk (Zagreb i Beograd), Problemi na kulturata(Sofija), Scena (Novi Sad), Teatron (Beograd), Journal of Cultural Economics, (Akron, USA).  

Godina izdanja: 1998
Težina knjige: 563.00
Dimenzije knjige: 13 x 20
Broj strana: 319
Povez: Tvrdi povez s omotnicom
Pismo: latinica
Likovni urednik: Nikola Kostaandinović
Likovno rešenje korica: Nikola Kostadinović
Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Slične teme
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske