Objavljena
ŽUTA ZVEZDA, CRVENA ZVEZDA - Sećanje na Holokaust posle komunizma / tvrdi povez
Jelena Subotić
Prevela sa engleskog Ksenija Todorović


Autorka analizira savremene prakse sećanja na Holokaust u tri države: Srbiji, Hrvatskoj i Litvaniji. Imaju različite istorije Holokausta, ali su sve izvele upečatljive projekte zamenjivanja zločina Holokausta zločinima komunizma.

Knjižarska cena 2200 RSD
Cena 1760 RSD

Tagovi:

Autorka istražuje kako države koriste politiku sećanja za rešavanje aktuelnih nesigurnosti. U Istočnoj Evropi, tvrdi ona, postkomunističke države su tražile da budu prihvaćene kao “u potpunosti evropske”, ali biti evropski znači deliti kosmopolitske narative XX veka,  a možda najvažniji od njih je prihvatanje prvenstveno zapadnog razumevanja Holokausta. Međutim, ove države grade nacionalne identitete na sećanju na staljinizam i sovjetsku okupaciju. Zapadnoevropski pogled na Holokaust omogućio je da se komunistički režimi identifikuju kao počinioci zločina.

Holokaust kao temeljni diskurs takođe izaziva ogorčenje, jer se doživljava kao da stavlja jevrejsku žrtvu ispred žrtve drugih etničkih grupa. Štaviše, tvrdi Subotić, zapadnjačka usredsređenost na jevrejsku patnju izaziva neugodna pitanja o lokalnom saučesništvu i materijalnim i političkim koristima koje su usledile.

Postkomunističke države su ove nesigurnosti razrešile radikalnim revidiranjem svog sećanja na Holokaust: pretvorile su zločine holokausta u zločine komunizma. Kriminalna prošlost se ne negira, ali se odgovornost pogrešno usmerava pranjem nacionalnog saučesništva i kriminalizacijom komunizma. Subotić analizira savremene prakse sećanja na Holokaust u tri države: Srbiji, Hrvatskoj i Litvaniji. One imaju različite istorije Holokausta, ali su sve izvele upečatljive projekte zamenjivanja zločina Holokausta zločinima komunizma.

 

Jelena Subotić:

Jelena Subotić je redovni profesor na Odeljenju za političke nauke Državnog univerziteta Džordžija u Atlanti. Doktorirala je političke nauke na Univerzitetu Viskonsin-Medison. Autor je knjige Hijacked Justice: Dealing with the Past in the Balkans(2009), koja ispituje načine na koje su političke elite na zapadnom Balkanu posle završetka rata koristile institucije postkonfliktne pravde u lokalne političke svrhe. Knjiga je prevedena i objavljena u Srbiji 2010. godine pod naslovom Oteta pravda: Suočavanje s prošlošću na Balkanu. Istraživanja o ljudskim pravima, postkonfliktnom pomirenju, politici identiteta, tranzicionoj pravdi, problemima evropeizacije  na Balkanu objavljuje u različitim stručnim časopisima i na brojnim međunarodnim konferencijama.

Godina izdanja: 2021
ISBN: 978-86-7102-654-3
Težina knjige: 571.00
Dimenzije knjige: 21 x 14
Broj strana: 310
Povez: Tvrdi povez sa omotnicom
Pismo: latinica
Likovni urednik: dr Svetlana Volic
Likovno rešenje korica: Dušan Šević
Datum: 12.04.2022.

Datum: 04.04.2022.
34bxuh
Datum: 31.03.2022.
k57cx9u
Datum: 24.03.2022.
iobtvo05
Datum: 20.03.2022.
ztuc9c8t
Datum: 30.12.2021.

Datum: 01.12.2021.

Datum: 19.10.2021.

Datum: 09.10.2021.

Datum: 09.10.2021.

Ksenija Todorović:

Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Slične teme
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske