Rasprodato
Momčilo Spremić

Kao dobar poznavalac opšte istorije XIV i XV veka, Spremić povezuje događaje iz srpske istorije iz doba vladavine Ðurada Brankovića kako sa istorijom susednih država, tako i sa istorijom velikih sila tadašnjeg sveta i nudi preciznu sliku složenih odnosa na Balkanu u doba turskih osvajanja. 

RASPRODATO

Tagovi:

Retka su u nas medievistička dela koja istoriju srpskog naroda tako uspešno uklapaju u svetske procese svoga vremena. Kao dobar poznavalac opšte istorije XIV i XV veka, Spremić povezuje događaje iz srpske istorije iz doba vladavine Ðurada Brankovića kako sa istorijom susednih država, tako i sa istorijom velikih sila tadašnjeg sveta. Spremićevo delo nudi preciznu sliku složenih odnosa na Balkanu u doba turskih osvajanja. Autor ističe nesposobnost hrišćanskih sila da se suprotstave Turcima zbog različitih interesa i neadekvatne strategije uslovljene anahronim idejama o krstaškim ratovima protiv nevernika.

Spremićevo delo krase najbolje odlike srpske medievistike: strogo oslanjanje na autentične izvore, minuciozna analiza, zavidna akribija, strogo naučni, ali živi stil izlaganja.

Momčilo Spremić:

Momčilo Spremić je redovni profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu gde predaje Opštu istoriju srednjeg veka i Latinsku paleografiju sa diplomatikom. Objavio je oko dve stotine naučnih radova u našim i stranim časopisima, a njegova doktorska disertacija Dubrovnik i Aragonci 1442—1495 doživela je dva izdanja – srpsko i italijansko. Jedan je od autora Istorije srpskog naroda u izdanju Srpske književne zadruge.

Godina izdanja: 1999
Težina knjige: 0.00
Dimenzije knjige: 14,5 x 21
Broj strana: 1031
Povez: Tvrdi povez
Pismo: ćirilica
Likovni urednik: Dragana Atanasović
Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Slične teme
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske