0
0Clio0 0
   pretraga    0
home facebook twitter
 
2014  jul
  januar
2013  jul
  jun
  maj
  april
  mart
  februar
  januar
2012  decembar
  novembar
  oktobar
  septembar
  avgust
  jun
  maj
  april
  mart
  februar
2011  decembar
  novembar
  oktobar
  septembar
  jul
  jun
  maj
  april
  mart
  januar
2010  decembar
  novembar
  oktobar
  septembar
  jun
  maj
  februar
2009  april
  mart
  februar
2008  decembar
  novembar
  oktobar
  septembar
  maj
  april
  mart
2007  novembar
  oktobar
  maj
  april
  februar
2006  oktobar
  septembar
  maj
  april
2005  oktobar
DOGADJAJI
Beograd, IP Clio, Gospodar Jovanova 44, 15.6.2011.
Konferencija za novinare povodom gostovanja Kristijana Salmona, autora knjige Storytelling ili pričam ti priču

U našim prostorijama je 15. juna održana konferencija za novinare, povodom dolaska u Beograd Kristijana Salmona, autora knjige STORYTELLING Ili pričam ti priču (Clio 2010).
Konferenciju za novinare najavio je Zoran Hamović, direktor izdavačke kuće Clio pitajući da li su novinari samo manekeni industrije laži, da li smo mi, svi zajedno, u svojoj svakodnevnici samo plen jednog moćnog sveta koji je podsistem u okviru jednog sistema i da li je ovo vreme kada je ideologija odavno nestala i kada smo zapravo duboko zašli u nešto što se zove vreme narativa ili primenjene književnosti, književnosti bez estetike i sa velikim tržišnim uplivom.
O nastanku knjige Storytelling ili pričam ti priču autor je rekao: " U to vreme sam bio u Americi i istraživao fenomen zamene diskursa istine manijom pričanja priča – u politici, u menadžmentu – koji pripada američkoj kulturnoj tradiciji. U Francuskoj knjiga se pojavila upravo u vreme kada su građani bili zapanjeni jednim novim načinom bavljenja politike čiji je pionir bio Sarkozi: do tada nikada nisu videli jednog predsednika kako džogira sa majcom na kojoj piše NYPD, predsednika koji se svađa sa svojom suprugom u trenutku kada odlazi da se vidi sa predsednikom Amerike, predednikom koji se slika sa svojom „proširenom“ porodicom, predsednikom koji se razvodi od žene i venčava sa čuvenom manekenkom... Novinari su prestali da se bave analizom političkog života, počeli su da trče za vestima, da bi, u to neko vreme kada je izašla moja knjiga, bili opsednuti otkrivanjem onoga što se nalazi iza predsednikovih „priča“... Sve je to proizvelo jednu hiperprodukciju diskursa, tako da sam u jednom svom članku u Mondu rekao: Francuska nije izabrala predsednika nego temu za razgovor.  "

Kristijan Salmon je rođen u Marseju 1951. Pisac je i istraživač u Centru za istraživanje za umetnost i jezik (CNRS) u Parizu. Osnovao je Međunarodni parlament pisaca, organizaciju koja se zalaže za kreativnu slobodu pisaca širom sveta, sa centrom u Briselu. Bio je književni kritičar u listu Libération i uređivao je časopis Autodafe. Salmon je autor nekoliko dela, uključujući Manuel de survie Intellectuelle (2003), Devenir minoritaire (2003) i Verbicide (2007). Redovno piše kolumne za Le Monde
Kristijan Salmon u storitelingu prepoznaje mašinu koja nalaže ljudima da se poistovete sa idejama i prilagode protokolima, mašinu za proizvodnju priča i formatiranje uma. On upotrebu storitelinga razmatra u sedam poglavlja od kojih svako predstavlja etapu u navigaciji kroz virtuelni svet ovog fenomena, sa svojim mehanizmima za pisanje, sistemima praćenja i kontrole, narativnim sklopovima, formatima i mrežama.

Poslusajte snimak sa konferencije za novinare povodom gostovanja Kristijana Salmona
   

arhiva dogadjaja

U PRETPLATI
POLIS
SRBI 1903-1914 - I TOM: Intelektualna istorija
SRBI 1903-1914 - I TOM: Intelektualna istorija
 
MULTIMEDIA
Lev Manovič
JEZIK NOVIH MEDIJA
JEZIK NOVIH MEDIJA
 
knjige u pretplati
e-KNJIGA
Korpa

 
knjiga: 0
dinara: 0,00
• newsletter
• forum
blog
press
login
username
password
Registracija
NAJČITANIJE
1 Marko Mitrović
KAKO RESTRUKTURIRATI KOMPANIJU - Principi i primeri
2 Daron Asemoglu, Džejms Robinson
ZAŠTO NARODI PROPADAJU
3 DESTINACIJA KAO BREND
4 Džon T. Kasiopo, Vilijam Patrik
USAMLJENOST
5 NOVA MUZEJSKA TEORIJA I PRAKSA
beletristika evropa film hrišćanstvo hronika istorija italija kritika kultura likovi likovna marketing menadžment multimedia muzika politika pozorište privatni psihologija roman savremena sociologija teorija umetnost vizuelna život
jubilej
PARTNERI
Srpsko narodno pozoriste u Novom Sadu Narodno pozoriste RS
Beogradsko dramsko pozoriste Bitef teatar
Nova iskra Muzej Republike Srpske
Akademija umetnosti, Beograd Muzejsko dutvo Srbije