0
0Clio0 0
   pretraga    0
home facebook twitter
 
2014  jul
  januar
2013  jul
  jun
  maj
  april
  mart
  februar
  januar
2012  decembar
  novembar
  oktobar
  septembar
  avgust
  jun
  maj
  april
  mart
  februar
2011  decembar
  novembar
  oktobar
  septembar
  jul
  jun
  maj
  april
  mart
  januar
2010  decembar
  novembar
  oktobar
  septembar
  jun
  maj
  februar
2009  april
  mart
  februar
2008  decembar
  novembar
  oktobar
  septembar
  maj
  april
  mart
2007  novembar
  oktobar
  maj
  april
  februar
2006  oktobar
  septembar
  maj
  april
2005  oktobar
DOGADJAJI
Beograd, Muzej Narodnog pozorišta, Dositejeva 2, 25.1.2011.
ŠEKSPIR U MUZEJU

U utorak 25. januara, u novootvorenom Muzeju Narodnog pozorišta, pred brojnom publikom, razgovaralo se o knjizi Stenlija Velsa ŠEKSPIR I DRUŽINA. Ovo je prvi od razgovora koji će biti održani u okviru programa Zoran Paunović predstavlja koji zajedno realizuju naša kuća i Muzej Narodnog pozorišta. Domaćin programa je Zoran Paunović, urednik edicije Klepsidra i univerzitetski profesor.

O knjizi ŠEKSPIR I DRUŽINA pored Zorana Paunovića govorila je Zorica Bečanović Nikolić, docent na Filološkom fakultetu, a u razgovoru je učestvovao i ministar kulture Nebojša Bradić koji je bio u publici. Odlomke iz knjige čitala je dramska umetnica Biljana Đurović.

Pozdravljajući publiku, kustoskinja Muzeja Narodnog pozorišta Zorica Janković izrazila je radost što se predstavljanje knjige održava u Muzeju i što imamo priliku da razgovaramo o Šekspiru u trenutku kada u svetu počinju pripreme za obeležavanje  400 godina od njegove smrti. Jer kao što je rekao njegov kolega i savremenik Ben Džonson, Šekspir ne pripada svom dobu, već je za sva vremena – podsetila je kustoskinja Muzeja Narodnog pozorišta.

Zoran Paunović rekao je da nijedna knjiga o Šekspiru nije suvišna jer je reč o najvećem piscu svih vremena. Sa druge strane, reč je o piscu koji je bio i ostao velika tajna, pa zbog toga svaka knjiga koja makar i delić te tajne uspe da načne, ima svoj smisao – ocenio je Paunović. Prema njegovim rečima, pristup Stenlija Velsa se veoma dobro uklapa u nešto što izdavačka kuća Clio zamišlja kao osnovnu ideju biblioteke Klepsidra. “Biblioteka želi da objavljivanjem priča o značajnim, zanimljivim i velikim ljudima i stvaraocima osvetli umetnost tog doba, a onda i čitavo vreme. Stenli Vels pokušava isto to, ali u obrnutom pravcu, i uspeo je u velikoj meri. On, prvo, osvetljava vreme u kome je Šekspir stvarao, potom nas upoznaje sa njegovim savremenicima i umetničkim kontekstom tog vremena i na kraju, polako, na prstima, stiže i do samog Šekspira, bez nastojanja da iskoristi ili zloupotrebi ono malo biografskih podataka koje imamo o slavnom piscu – kazao je Paunović.

Govoreći o Šekspiru kao vrhunskom piscu, aktuelni ministar kulture Nebojša Bradić i poznati pozorišni reditelj podsetio je da je posle lične tragedije, 1596. godine, kada mu je umro sin, napisao neke od svojih, kako je istakao, najplodnijih likova kao što su Falstaf, Henri Četvrti, Viola, Gospođa Belč...
- Dakle, neko ko ima veliku patnju, uspeva da tu patnju izleči umetnošću i pozorištem. Neko ko ima veliku muku, dolazi u pozorište da bi to, na neki način, podelio sa drugima i da bi sebi pronašao smisao, odnosno olakšanje. Možda je to jedna od poruka koju ćemo imati i pronaći u ovoj knjizi – ukazao je Bradić.

Univerzitetska profesorka Zorica Bečanović Nikolić ocenila je da se Velsova knjiga “ne bavi svetom koji je proizašao iz jedne umetničke imaginacije, već se bavi čovekom koji je proizašao iz jednog realnog vremena, Šekspirom i njegovim okruženjem”.
Ona je istakla da se Velsova knjiga “čita kao roman” i pohvalila prevod Marka Denića koji je “besprekorno čist”.
http://www.kultura.gov.rs/?jez=sc&p=5880video player requires javascript to work.
Zoran Paunovic

iz stampe

glumica Biljana Djurovic cita odlomak iz romana Sekspir i druzina


   

arhiva dogadjaja

U PRETPLATI
POLIS
SRBI 1903-1914 - I TOM: Intelektualna istorija
SRBI 1903-1914 - I TOM: Intelektualna istorija
 
MULTIMEDIA
Lev Manovič
JEZIK NOVIH MEDIJA
JEZIK NOVIH MEDIJA
 
knjige u pretplati
e-KNJIGA
Korpa

 
knjiga: 0
dinara: 0,00
• newsletter
• forum
blog
press
login
username
password
Registracija
NAJČITANIJE
1 Marko Mitrović
KAKO RESTRUKTURIRATI KOMPANIJU - Principi i primeri
2 Daron Asemoglu, Džejms Robinson
ZAŠTO NARODI PROPADAJU
3 DESTINACIJA KAO BREND
4 Džon T. Kasiopo, Vilijam Patrik
USAMLJENOST
5 NOVA MUZEJSKA TEORIJA I PRAKSA
beletristika evropa film hrišćanstvo hronika istorija italija kritika kultura likovi likovna marketing menadžment multimedia muzika politika pozorište privatni psihologija roman savremena sociologija teorija umetnost vizuelna život
jubilej
PARTNERI
Srpsko narodno pozoriste u Novom Sadu Narodno pozoriste RS
Beogradsko dramsko pozoriste Bitef teatar
Nova iskra Muzej Republike Srpske
Akademija umetnosti, Beograd Muzejsko dutvo Srbije