0
0Clio0 0
   pretraga    0
home facebook twitter
 
2014  jul
  januar
2013  jul
  jun
  maj
  april
  mart
  februar
  januar
2012  decembar
  novembar
  oktobar
  septembar
  avgust
  jun
  maj
  april
  mart
  februar
2011  decembar
  novembar
  oktobar
  septembar
  jul
  jun
  maj
  april
  mart
  januar
2010  decembar
  novembar
  oktobar
  septembar
  jun
  maj
  februar
2009  april
  mart
  februar
2008  decembar
  novembar
  oktobar
  septembar
  maj
  april
  mart
2007  novembar
  oktobar
  maj
  april
  februar
2006  oktobar
  septembar
  maj
  april
2005  oktobar
DOGADJAJI
Beograd, Muzej Narodnog pozorišta, Dositejeva 2, 3.3.2011.
Razgovor o knjizi VIRDŽINIJA VULF

Tema druge tribine "Zoran Paunović vam predstavlja", koju organizuju Muzej narodnog pozorišta i izdavačka kuća "Klio", bila je Virdžinija Vulf, a povod je 70 godina od njenog samoubistva.
Osnova za razgovor o Virdžiniji Vulf, u kome su, pored Paunovića, učestvovali dr Biljana Dojčinović i dr Aleksandar Dimitrijević, bila je biografija velike britanske spisateljice koju je napisala Francuskinja Aleksandra Lemason, a objavio " Klio" u ediciji "Klepsidra". 
Kao stručnjak za književnost na engleskom jeziku, koju predaje na novosadskom Filozofskom fakultetu, Paunović je dao kroki života Virdžinije Vulf. 
Uz primedbu da većina povezuje njeno ime sa  američkom dramom "Ko se boji Virdžinije Vulf"(Edvard Olbi), filmom "Sati" i romanom po kome je on snimljen, koji je napisao još jedan Amerikanac - Majkl Kaningam, Paunović je kazao da obično priča o njoj započinje od kraja, samoubistva 28. marta 1941. godine. koje je izvršila tako što je napunila džepove kamenjem, ušla u reku i tako se udavila.
Paunović tvrdi da je kod nas malo ljudi čitalo njena dela i da imaju pogrešnu sliku o Virdžiniji Vulf kao piscu eksperimentalnih romana koji su hermetički za "običnog" čitaoca.
Prema njegovom mišljenju, da bi se razumela njena proza, pa i smrt, treba poći od njenog rodjenja 1882. iz braka profesora univerziteta Leslija Stivena i čuvene lepotice Džulije, koja je u drugi brak dovela dva sina.
Jedan polubrat seksualno zlostavlja devojčicu Virdžiniju kada je imala šest godina i to je ostavilo dubok trag na njenu psihu. Za malu Virdžiniju je novi težak udarac smrt majke kada je imala 13 godina, a tada je seksualno napada i drugi polubrat.
Otac je obožava i drži je uz sebe kao pod staklenim zvonom, a ona nalazi izlaz u opsesivnom čitanju i počinje i da piše. Kada je imala 22 godine umire joj otac, a ona te godine objavljuje i prvi plaćeni tekst u "Gardijanu".
Uprkos činjenici da je materijalno obezbedjena,  Virdžinija ulazi u faze depresije i pokušava samoubistvo sa 29 godina, kada je prihvatila da se uda za romansijera Lenarda Vulfa.        
Kada se ubila imala je 59 godina i najveći deo života je provela sa Vulfom. Iza sebe je ostavila bogato i fascinantno delo, u koje se ubraja 11 romana, četiri eseja, stotinak kritičkih članaka.
O opusu Virdžinije Vulf govorila je profesor na beogradskom Filološkom fakultetu na Odseku za svetsku književnost Dojčinović, koja je njena rana dela definisala kao spoj modernizma i konvencionalnosti  da bi u trećem romanu "Džejkobova soba",  objavljenom 1921, prvi put koristila "poetiku praznine".
Kao najuspelije ženske likove u prozi Vulfove, ona je navela gospodju Delovej, u istoimenom romanu, i Meriolu u poslednjem romanu "Između činova".  
Dr Dimitrijević se kao psiholog osvrnuo na pitanje dijaloga izmedju umetnosti i psihoanalize i rekao da je Virdžinija Vulf još za života bila interesantna psiholozima. (Tanjug) 

audio snimak: Zoran Paunovic

audio snimak: Biljana Dojcinovic

audio snimak: Aleksandar Dimitrijevic
   

arhiva dogadjaja

U PRETPLATI
POLIS
SRBI 1903-1914 - I TOM: Intelektualna istorija
SRBI 1903-1914 - I TOM: Intelektualna istorija
 
MULTIMEDIA
Lev Manovič
JEZIK NOVIH MEDIJA
JEZIK NOVIH MEDIJA
 
knjige u pretplati
e-KNJIGA
Korpa

 
knjiga: 0
dinara: 0,00
• newsletter
• forum
blog
press
login
username
password
Registracija
NAJČITANIJE
1 Marko Mitrović
KAKO RESTRUKTURIRATI KOMPANIJU - Principi i primeri
2 Daron Asemoglu, Džejms Robinson
ZAŠTO NARODI PROPADAJU
3 DESTINACIJA KAO BREND
4 Džon T. Kasiopo, Vilijam Patrik
USAMLJENOST
5 NOVA MUZEJSKA TEORIJA I PRAKSA
beletristika evropa film hrišćanstvo hronika istorija italija kritika kultura likovi likovna marketing menadžment multimedia muzika politika pozorište privatni psihologija roman savremena sociologija teorija umetnost vizuelna život
jubilej
PARTNERI
Srpsko narodno pozoriste u Novom Sadu Narodno pozoriste RS
Beogradsko dramsko pozoriste Bitef teatar
Nova iskra Muzej Republike Srpske
Akademija umetnosti, Beograd Muzejsko dutvo Srbije