×

STOJAN ĆELIĆ

Irina Subotić, Ivana Simeonović Ćelić

Stojan Ćelić (1925–1992) slikar, likovni kritičar i teoretičar, profesor Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, član Srpske akademije nauka i umetnosti.

Dobitnik brojnih nagrada. Izlagao u Jugoslaviji i inostranstvu.

Dela se, osim u kolekcijama galerija i muzeja zemalja bivše Jugoslavije nalaze u: Narodnoj galeriji (Prag), Viktorija i Albert muzeju (London), Stedelijk muzeju (Amsterdam), Peter Štojvesent fondaciji (Zevenar), Muzeju moderne umetnosti (Njujork), Kongresnoj biblioteci (Vašington).

O delu Stojana Ćelića, između ostalih, pisali su i Georges Boudaille, Pierre Rouve, Frank Getlein, Andrew Hudson, Jürgen Morschel...

Irina Subotić

Rođena u Beogradu 1941. godine. Diplomirala je na Odelenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta. Doktorirala na Ljubljanskom univerzitetu sa temom: "Likovni krug časopisa Zenit (1921 - 1926)". Bila je kustos Muzeja Savremene umetnosti i Narodnog muzeja, a potom profesor istorije umetnosti na Akademiji Umetnosi u Novom Sadu, na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i na Univerzitetu umetnosti. 
 
Organizovala brojne izložbe u zemlji i inostranstvu. Objavila studije, kritike, eseje, monografije i predgovore za kataloge izložbi na 22 jezika. Sarađivala u časopisima: Umetnost, Polja, Arti, Telegram, Bolaffiarte, Opus International, Ligeia, Sinteza, Moment, Nenj Moment, Život umjetnosti, Problemite na iskustvo, Umeni, Syntheses, Le Arti, Journal of Decorative and Propaganda Art, i dr. Najvažnije publikacije: "Zenit i avangarda dvadesetih godina", "Leonid Šejka", "Stojan Ćelić", "Olga Jančić", "Ljubica Cuca Sokić", "Konstruktivizam u Jugoslaviji", "Od avangarde do Arkadije" i dr.

Član domaćih stručnih udruženja kao i Međunarodnog udruženja likovnih kritičara (AICA), Međunarodnog komiteta za muzeje (ICOM) i Europa Nostra. Dobitnica nagrade za najbolju kritiku o Pančevačkom bijenalu skulpture, zatim dva puta dobitnica nagrade Društva istoričara umetnosti za najbolju izložbu savremene umetnosti (za izložbu "Na iskustvima memorije" sa Gordanom Stanišić i za izložbu "Dosije Srbija" sa Borkom Pavićević i Anom Miljanić).

Ivana Simeonović Ćelić

Godina izdanja : 1995.

Broj strana : 245

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi povez sa omotnicom

Format : 33x24,5

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje