×

ŠEKSPIR I DRUŽINA

Stenli Vels

Preveo sa engleskog Marko Denić

  Ako Šekspira sagledamo kao jednog od članova sjajne družine, postaćemo svesniji onoga što ga čini jedinstvenim Stenli Vels

Ova knjiga pokušava da na prigodan i, gde je to moguće, zabavan način odredi Šekspirov položaj u odnosu na glumce i druge pisce njegovog vremena. Ona prati i dalje razvija savremenu kritičku i naučnu misao koja Šekspira vidi ne kao usamljenog velikana, već kao punopravnog člana pozorišne zajednice, zaposlenog dramskog pisca sa profesionalnim obavezama prema ostalom pozorišnom osoblju bez čije pomoći njegova umetnost ne bi bila toliko uspešna.
Autor ispituje kontekst u kome su nastala Šekspirova dela i uspeva da pronađe način da čitaocu ponudi nešto originalno. Njegov fokus u ovoj knjizi jasno je određen: to je pozorišni svet kome je Šekspir pripadao i za koji je stvarao, a osnovno pitanje – kako je stvaranje za konkretne pozorišne trupe i konkretne glumce uticalo na samu kompoziciju Šekspirovih komada.
Izvanredno poznavanje problema, sjajan stil koji poigrava izmedu opuštenosti i naučnosti, pristup bez ostrašćenosti ili nametanja zaključaka, sve je to učinilo da Vels u ovoj knjizi ispuni osnovni zadatak koji je sebi postavio: „Ako Šekspira sagledamo kao jednog od članova sjajne družine, postaćemo svesniji onoga što ga čini jedinstvenim“.

Stenli Vels

Šekspirolog, počasni predsednik Fondacije Šekspirovog rodnog mesta, profesor emeritus Univeziteta u Birmingemu, i autor značajnog broja knjiga o Šekspiru, ukuljučujući i Shakespeare Sex and Love, i glavni je urednik oksfordske edicije posvećene šekspiru i šekspirologiji. Živi u Stratfordu, na Ejvonu.

Pored Šekspira i družine (2006), kao posebno vredne među njegovim knjigama, izdvajaju se: Re-Editing Shakespeare for the Modern Reader (1984), The Oxford Dictionary of Shakespeare (1998), Shakespeare in the Theatre: An Anthology of Criticism (2000), Shakespeare: The Poet and his Plays (2001), The Oxford Shakespeare: King Lear (2001), Shakespeare For All Time (2002)Shakespeare, Sex, and Love (2010)

Godina izdanja : 2010.

Broj strana : 294

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi povez

Format : 19,5 x 13,5

Težina : 401 g

ISBN : 978-86-7102-350-4

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje