×

DIGITALNA KULTURA

Čarli Gir

Preveo sa engleskog Aleksandar Luj Todorović

Kada bismo bili sposobni da shvatimo sve promene koje se odvijaju oko nas, onda to ne bi bile promene, već samo razvoj postojećeg stanja. Prema tome, jedino što možemo da učinimo jeste da mapiramo sve te promene, u nadi da nam neće izmaći iz ruku. Nadam se da Digitalna kultura upravo to nudi. Čarli Gir

Postojanje digitalne kulture najčešće se posmatra u svetlu najnovijih tehnoloških unapređenja, tako da se po svemu stiče utisak da je ona potpuno različita od svega što joj prethodi. Autor ove zanimljive studije dokazuje upravo suprotno – digitalna kultura nije nova pojava, niti je njen razvoj uslovljen isključivo tehnološkim napretkom. On navodi da je digitalna kultura u svom današnjem obliku istorijski uslovljena pojava, čiji se prvi elementi javljaju kao odgovor na potrebe modernog kapitalizma, da bi se zatim objedinili, zahvaljujući potrebama ratova vođenih sredinom dvadesetog veka. Tehnologija je ipak samo jedan od brojnih izvora koji su dali svoj doprinos razvoju ove pojave. U ostale izvore spadaju avangardne umetničke prakse, kontrakulturni utopizam, kritička teoria i filozofija, a digitalna kultura proizvod je slojženih međudejstava i dijalektičkih odnosa svih tih sastojaka. Knjiga je napisana u ubeđenju da se digitalna kultura ne može razumeti ukoliko se ne razluče svi heterogeni elementi od kojih se ona sastoji te stoga objašnjava uslove u kojima su se oni razvijali i način na koji su delovali jedni na druge.

Čarli Gir

Direktor je istraživačkog centra na Institutu za istraživanje kulture pri Univerzitetu Lankaster. Njegovo osnovno istraživačko interesovanje tiče se kulturoloških učinaka i značenje tehnologije i medija, posebno u odnosu na umetnost i filozofiju. Pored Digitalne kulture, objavio je Non-relational Aesthetics (2008) i Art Time and Technology (2005).

Predgovor
Uvod: Šta je digitalna kultura?
1. Po?eci digitalne kulture
2. Kibernetsko doba
3. Digitalna avangarda
4. Digitalna kontrakultura
5. Digitalni otpori
6. Digtalna priroda
7. Digitalna kultura u dvadeset prvom veku
Indeks

Godina izdanja : 2011.

Broj strana : 225

Pismo : Latinica

Povez : Broširani povez

Format : 24 x 16

Težina : 373 g

ISBN : 978-86-7102-382-5

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje