×

TOTAL BALKAN

Blanka Čehova

Preveo sa češkog Zoran Dukić

  Da li se milijarde mogu ukrasti “sto po sto”? Kako se tačno proizvodi demokratija i da li civilne post-konfliktne misije imaju smisla? Mlada pravnica, zaštitinica ljudskih prava kreće na Kosovo sa željom da pronađe odgovore na ova pitanja.

Da li je moguće da se ne složite sa vrednostima i aktivnostima neke međunarodne organizacije? Zašto zastave država članica mirovnih misija vijore tako visoko? I zašto niko ne govori istinu? Mlada pravnica koja je došla na Kosovo, dobija šokantne odgovore na svoja pitanja. Za godinu dana, doživeće mnogo toga, napraviće mnogo grešaka, ali i steći mnogo zasluga. Postaće crna ovca međunarodnih misija i heroina običnih ljudi na Kosovu.

Kome je namenjena dokumentarna proza o događajima u međunarodnoj mirovnoj misiji? Koliko je važno autentično svedočanstvo učesnika i kritički postavljenog posmatrača  za prikaz misije koja, umesto zaštite ljudskosti i ravnopravnosti,  pokazuje dehumanizujuće delovanje mašine za mlevenje.

Čitalac može da nasluti odgovore, ali je snaga književnosti  u tome da činjenice dovede do snažnog osećanja, i ljudske potrebe da kao pojedinac reaguje i bori se protiv bezdušnog aparata.

Blanka Čehova

Rođena je 1980. godine. Završila je pravo na Karlovom Univerzitetu u Pragu i kreativno pisanje na Univerzitetu Oksford. Nekoliko godina je radila kao pravnica u inostranstvu, izmedju ostalog na Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu i kao članica civilne misije na Kosovu. Napisala je knjige Godina bekstva (1999), Mojim gledaocima – razgovor sa Ladislavom Smoljakom (2010) i humoristički roman Vodić jadranske zaručnice (2012). Koautor je nekoliko stručnih publikacija.

Godina izdanja : 2020.

Broj strana : 390

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi

Format : 19,5x13,5

Težina : 453 g

ISBN : 978-86-7102-629-1

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje