×

VIDOVNJACI

Gvido van Hengel

Prevela sa holandskog Jelica Novaković-Lopušina

  Nekadašnji „mladobosanac“ napustio je tokom julske krize 1914. godine rodno tle i svoj život propagatora jugoslovenskog jedinstva zamenio za život duhovnog vođe u Londonu.

U Srbiji je mali broj ljudi upoznat s delom hercegovačkog esejiste i pesnika, a potonjeg filozofa Dimitrija Mitrinovića. Nekadašnji „mladobosanac“ napustio je tokom julske krize 1914. rodno tle i svoj život propagatora jugoslovenskog jedinstva zamenio za život duhovnog vođe u Londonu. Tamo je tridesetih godina grupi sledbenika držao predavanja o ličnom razvoju i o tome kako mogu da daju konstruktivan doprinos društvu u destruktivna vremena. Do današnjeg dana u Londonu postoji organizacija koja širi eho Mitrinovićevog misterioznog života i eklektičnog filozofskog dela. Holandski pisac Hido van Hengel posetio je tu organizaciju u Londonu i krenuo tragom Dimitrija Mitrinovića po Engleskoj. 

Gvido van Hengel

Holanski pisac i istoričar. Studirao je u Groningenu, Jeni i Beogradu. Godine 2014. objavio je delo Dani Gavrila Principa, kulturnu istoriju o generaciji mladih revolucionara uoči Prvog svetskog rata. Organizacija Mlada Bosna bila je tema njegove doktorske teze.

Godina izdanja : 2021.

Broj strana : 370

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi povez

Format : 19,5 x 13,5

Težina : 421 g

ISBN : 978-86-7102-637-6

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje