×

DECA I TELEVIZIJA

Dafna Lemiš

Prevela sa engleskog Mirjana Ivanji

Zbog čega je pitanje dece i televizije globalno? Zbog čega bi u doba konvergencije medija trebalo stavljati akcenat na televiziju? Zbog čega postoji posebna zabrinutost za publiku koju čine deca? Započnimo zajedničko putovanje u uzbudljivu oblast proučavanja dece i televizije tako što ćemo suprotstaviti tri centralna izazova, uključena u naslov ove knjige. Dafna Lemiš

Više od dve decenije autorka ove studije istraživala je odnos dece i televizije u SAD, Evropi i Izraelu i proučavala početke socijalizacije uz gledanje televizije, uticaj nasilja na televiziji, formiranje stereotipa, razvoj televizijskog obrazovanja i uticaj televizije na formiranje polnog identiteta. U knjizi Deca i televizija primenjen je internacionalni pristup u okviru kojeg je potreba za smeštanjem televizije u određeni društveni kontekst života dece usklađena sa potrebom za pronalaženjem univerzalnih odgovora. Ova knjiga takođe objedinjuje raznovrsne metodologije istraživanja dece i televizije, od kvantitativno-eksperimentalnih istraživanja i istraživanja koje koriste ankete, do kvalitativno-etnografskih i istraživanja posredstvom intervjua. U njoj se prepliću američka tradicija, pod intenzivnim uticajem studija razvojne psihologije i evropska tradicija koja se odlikuje sociološkim i kulturološkim pristupom izučavanja teme.

Dafna Lemiš

Urednik je Žurnala za decu i medije (Journal of Children and Media) i profesor na Odseku za komunikacije na Univerzitetu u Tel Avivu. Jedan je od autora knjige The Make-Believe Worlds of Children: When Harry Potter met Pokemon in Disneyland i koautor knjige Children and Media in Times of War and Conflict.

Godina izdanja : 2008.

Broj strana : 348

Pismo : Latinica

Povez : Broširani povez

Format : 22 x 13

Težina : 443 g

ISBN : 978-86-7102-207-2

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje