×

IZMANIPULISANA REČ

Filip Breton

Prevela sa francuskog Marijana Ivanović

U savremenom društvu manipulacija rečju je postala sasvim uobičajena pojava. Budući da govor zauzima središnje mesto u javnom životu, umnožavanje tehnika kojima se ljudi, i bez njihovog znanja, prisiljavaju na promenu mišljenja ili ponašanja, izgleda ugrožava same temelje demokratije. Da li je neki nejasni osećaj da živimo u „svetu laži” uzrok novim oblicima individualizma i povlačenja u sebe? Da li se svi oblici komunikacije i rasprava u tzv. demokratskoj...

Uz pomoć brojnih primera iz sveta politike, reklame, psihoterapije i komunikacija, Filip Breton analizira različite tehnike manipulacija kojima obiluje naše okruženje. Po njegovom mišljenju, postoje kognitivna i afektivna manipulacija. Prvom se javno mnjenje zatvara u krug neosnovanog i pogrešnog rasuđivanja, a onom drugom se, zahvaljujući erotici, hipnozi i ponavljanju, deluje na osećanja kako bi se nametnule inače neprihvatljive poruke. U tom smislu, autor detaljno analizira kako diskurs ekstremne desnice, tako i primere iz propagandne kampanje za cigarete.

Međutim, Bretonov poduhvat se ne završava raščlanjivanjem tehnika manipulacije, koje odvaja od tehnika argumentacije. Pored toga, on analizira slabosti savremenog društva, kao i mogućnosti da govor ponovo postane delotvorno oruđe demokratskog društva. Breton uvodi originalni pojam slobode primanja, bez koje bi sloboda izražavanja ostala privilegija moćnika.

Ono što pogoduje manipulaciji u razvijenim društvima, na šta ukazuje i Filip Breton u ovoj izuzetnoj knjizi, jesu: propusti u kulturnom i obrazovnom sistemu; omogućavanje, čak i spajanje oblasti u kojima se podstiče ubeđivanje uz pomoć nauke i naučnih teorija; podela rada koja sve parcijalizuje i usitnjava do gubljenja smisla i velike zavisnosti.

iz recenzije dr Čedomira Čupića

Filip Breton

Istraživač pri CNRS-u (Laboratorije za sociologiju i evropsku kulturu u Strazburu) i predavač na Univerzitetu Pariz I – Sorbona. Objavio je dela L’Argumentation dans la communication (La Découverte, 1996) i L’Explosion dans la communication u saradnji sa Seržom Pruom (La Découverte/Poche, 1996).

Uvod
I Postojanost manipulacija
II Zna?aj re?i
III Govor postaje tehnika
VI Afektivna manipulacija
V Kognitivna manipulacija
VI Primer globalne manipulacije
VII Dva u?inka manipulacije
VIII Nedovoljan otpor
IX Norme u govoru
Zaklju?ak
?edomir ?upi?: Jezik i delo manipulativne politike
 

Godina izdanja : 2000.

Broj strana : 208

Pismo : Latinica

Povez : Broširani povez

Format : 22 x 13

Težina : 250 g

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje