×

RADIO

Martin Šingler, Sindi Viringa

Preveo sa engleskog Đorđe Trajković

Autori iskazuju dužno teorijsko uvažavanje jednog masovnog medija koji je danas svuda prisutan, ali kao predmet proučavanja uglavnom zanemaren. Dobri, uslužni duh radija, koji nam se nalazi pri ruci u svim okolnostima svakodnevice - prilikom vožnje kolima, rada u bašti ili izleta na planinu - za nas je vremenom postao mahinalno korišćena datost.

Martin Šingler i Sindi Viringa napisali su izvanrednu knjigu o radiju. To je kod nas prvi udžbenik o ovom mediju, ali i prva celovito i zanimljivo pisana knjiga za sve one koji vole radio. Neophodna je pre svega radijskim poslenicima. Sadrži istorijat radija, od njegove pojave do današnjih dana, otkriva njegovu prirodu u odnosu na druge medije, prikazuje različite vrste radijskih programa, od informativnog i zabavnog do dokumentarnog i umetničkog, a bavi se iscrpno i etičkim pitanjima radijskog novinarstva.

Reč je o znalački pisanoj knjizi autora koji radio ne opisuju samo kao teoretičari, već pre svega kao stručnjaci koji poznaju tajne radijskog posla. Prema tome, čitanjem ovog udžbenika zaista se uči kako se, zanatski rečeno, pravi program – kako se pred mikrofonom govori, kako se uspostavlja prava komunikacija sa slušaocima. Razmatranja su uvek konkretna, a navode se veoma često i brojni primeri iz prakse.

Autori prenose najbolja evropska iskustva o različitim tipovima radio-stanica, od javnih do komercijalnih i lokalnih. Oni pokazuju šta moderni radio jeste i šta sve može, ali i kakve su njegove perspektive u velikoj porodici masovnih medija.

Martin Šingler

Profesor na Univerzitetu Stafordšir (Engleska), na odseku za Medijske studije.

Sindi Viringa

Radila je kao radio novinar i producent u Australiji i Hong Kongu. Na Londonskom koledžu za muziku i medije drži nastavu iz oblasti radija.

Uvod
I Hronologija radija: kratak istorijat
II Re?i, govor i glasovi
III Muzika, zvuci i tišina
IV Oko uma
V Pravo na istinu
VI Slušanje i u?estvovanje
VII Primeri iz prakse
?or?e Malavrazi?: Devet vrata radija
Zoran Jerkovi?: Radio - podsetnik

Godina izdanja : 2000.

Broj strana : 315

Pismo : Latinica

Povez : Broširani povez

Format : 22 x 13

Težina : 375 g

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje