×

DONJA PERFEKTA

Benito Peres Galdos

Prevela sa španskog Biljana Bukvić

U atmosferi palanke i verskih stega jedan mladić pokušava da se izbori za svoju ljubav.

Donja Perfekta jedan je od prvih socijalnih romana Benita Peresa Galdosa u kojem on nastoji da sagleda probleme Španije krajem XIX veka. Zato smešta radnju u imaginarni grad (ali ne i nestvaran) – Orbahosu – koji je snagom piščevog talenta postao jedan od najmarkantnijih gradova u književnoj geografiji Španije.

Ključni problem je netolerancija koja je dramatično artikulisana u sukobu provincijskog, tradicionalnog i primitivnog pogleda na svet i njemu suprotstavljenog evropskog, slobodoumnog. Donja Perfekta je roman o borbi ta dva pogleda. Ovo remek-delo španske književnosti i danas je veoma čitano, a njegov poziv na toleranciju možda je aktuelniji nego ikad.  

Benito Peres Galdos

Rođen 1843. godine, po mnogim mišljenjima najveći španski pisac XX veka. Napisao je preko trideset romana, dvadeset četiri pozorišna komada i više od četrdeset različitih književih dela u koja spada i romansirana istorija Španije.

Galdos je obnovio španski roman. Smatraju ga direktnim sledbenikom Servantesa, jer se između ova dva genijalna Španca nije pojavio nijedan pisac sa književnim opusom takvih razmera. Ovog vrhunskog stilistu odlikuje maestralna upotreba jezika, uvek začinjenog poslovicama i narodnim izrazima koji odražavaju bogatstvo španske duhovne riznice.  

Godina izdanja : 2007.

Broj strana : 244

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi povez s omotnicom

Format : 19,5 x 12,5

Težina : 320 g

ISBN : 9788671022965

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje