×

DRUGI GRAD

Mihal Ajvaz

Preveo sa češkog Vladan Matić

Pustolovina kroz Prag koji sigurno niste videli.

Junak romana nalazi u antikvarnici knjigu pisanu nepoznatim pismom i odnosi je kući. Tako počinje dugo traganje za nepoznatim gradom iz kojeg knjiga potiče i koji živi u čudnoj simbiozi sa Pragom, a nalazi se na njegovim obodima i na granici poznatih prostora.

Pripovedač luta Pragom noću, kad se drugi grad budi, sreće se s njegovim stanovnicima, bori se s njegovim zverima, beži pred njegovim naoružanim braniocima, učestvuje u njegovim svetkovinama, i raspravlja sa njegovim sveštenicima. Pri tom stalno pokušava da shvati smisao ovog drugog grada, koji se pred njim sve jasnije ocrtava i da prodre u njegovo središte, koje mu stalno uzmiče...

Mihal Ajvaz

Pisac i esejista, rođen 1949. u Pragu gde se školovao i završio filozofski fakultet Karlovog univerziteta. Bavio se raznim fizičkim poslovima, bio urednik Literarnih novina, a trenutno radi u Centru za teorijske studije Akademije nauka Češke Republike i Karlovog univerziteta u Pragu.

Dobitnik je prestižnih književnih nagrada: nagrada lista MFDnes za roman Drugi grad, nagrada ”Jaroslav Sajfert” za Prazne ulice. Njegova dela prevedena su na poljski, mađarski, bugarski, ruski, ukrajinski, nemački, francuski i engleski.

 

1. Knjiga u ljubičastom povezu
2. U Univerzitetskoj biblioteci
3. Petšin
4. Kafana na Maloj strani
5. Vrtovi
6. Noćno predavanje
7. Svetkovina
8. Bistro na Pohorželecu
9. Na tornju
10. Hladnoća stakla
11. Prodavnica u Majselovoj ulici
12. Let
13. Karlov most
14. Vinarija Kod guje
15. Posteljina
16. Raža
17. U prevodnici
18. Železnička stanica
19. Stepenice
20. Džungla
21 Pećinski hram
22. Odlazak
Ivana Kočevski: ARHETIPSKO PUTOVANJE U SREDIŠTE BIĆA

Godina izdanja : 2011.

Broj strana : 180

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi povez s omotnicom

Format : 19,5 x 12,5

Težina : 266 g

ISBN : 9788671023900

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje