×

DREVNA SVETLOST

Džon Banvil

Prevela sa engleskog Kseniija Todorović

    

Roman govori o ljubavnim doživljajima iz tinejdžerske prošlosti glavnog junaka Aleksandra Kliva sa gospođom Grej, ženom dvadeset godina starijom od njega, majkom njegovog druga.  

„Postoji nekoliko dokaza o tome zašto je čitanje važna stvar. Jedan je povezan sa imenom Džona Banvila, irskog pisca koji ne prestaje da među kolegama sklonim ogovaranju ipak pobuđuje divljenje. Čitaoci ga obožavaju, s pravom, jer Banvil uvek zna šta radi i to radi zapanjujuće dobro.

Priča u njegovom romanu „Drevna svetlost“ teče bez daha i govori o ljubavnim doživljajima iz tinejdžerske prošlosti glavnog junaka Aleksandra Kliva sa gospođom Grej, ženom dvadeset godina starijom od njega, majkom njegovog druga. Iako bi brižni zastupnik dečijih prava ustuknuo pred skrnavljenjem zlatne ptice mladosti i pozvao se na zakone o pedofiliji, Banvilovo pripovedanje je tako maestralno izvedeno, sa takvom prefinjenošću, merom i nabojem koji ima samo istinska požuda, da je stvarnost prema njegovoj mladalačkoj erotskoj fantaziji samo skup izanđalih utvara.

Možemo samo da pretpostavimo sve do skrivenog i genijalno iznenađujućeg kraja zašto misis Grej želi i uspeva da zavede dečaka, zašto njihove sastanke u napuštenoj kolibi, na zadnjem sedištu muževljevog auta prati nemarnost bez straha da mogu biti otkriveni. Prvi susret sa požudom postaće za Aleksandra Kliva jedina prava strast njegovog života. Iako odavno prošla, iz nje će i dalje isijavati drevna svetlost, ona svetlost koja putuje svemirskim godinama i dolazi sa neba naše prošlosti, od zvezda koje više ne postoje.“

Ljubica Arsić

Džon Banvil

Irski pisac i scenarista. Na početku karijere radio je kao novinar, a zatim i urednik listova The Irish Press i The Irish Times. Danas piše književne kritike, scenarija za filmove i radio emisije, a za svoje romane dobija brojna priznanja i nagrade.

Za roman More dobio je Bukerovu (2005) i nagradu Franc Kafka (2011). Dve godine kasnije dodeljena mu je nagrada irskog PEN centra kao i Austrijska nacionalna nagrada za evropsku književnost. Pod pseudonimom Bendžamin Blek napisao je detektivske romane Kristin Fals(2006), Srebrni labud (2007) i Lemur (2008) i doživeo veliki komercijalni uspeh.

Njegova proza je bogata, umetnički vešto komponovana, s izraženom notom književnog eksperimentisanja.

Godina izdanja : 2014.

Broj strana : 348

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi povez s omotnicom

Format : 19,5 x 12,5

Težina : 352 g

ISBN : 9788671024730

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje