TAHAR BEN ŽELUN NA SAJMU KNJIGA

06.10.2018.

U Beogradu će 27. oktobra boraviti jedan od najznačajnih savremenih frankofonih pisaca Tahar Ben Želun koji će učestvovati u programima počasnog gosta Kraljevine Maroko na ovogodišnjem beogradskom sajmu knjiga.

Naša kuća objavila je njegov roman Brak iz zadovoljstva koji je na srpski prevela Ljiljana Mirković.

Tahar Ben Želun jedan je od najpopularnijh pisaca postkolonijalne Severne Afrike. Uprkos činjenici da mu je maternji jezik arapski, celokupno književno delo napisano je na francuskom.

Rođen je 1. decembra 1944. u Fesu. Završio arapsko-francuskui osnovnu školu i pohađao francusku srednju školu u Tanžeru, a kasnije se preselio u Rabat na studije filozofije na Univerzitetu Mohamed V. Sredinom 1960-ih je protestovao protiv nasilnog ponašanja marokanske policije. Bio je uhapšen i kažnjen. Nakon toga napisao je svoju prvu zbirku pesama 1971. godine.

Emigrirao iz Maroka u Francusku i upisao Univerzitet u Parizu. Sarađivao u književnom časopisu Svet. Doktorirao je u oblasti psihijatrije i socijalnog rada. Iskustvo psihoterapeuta koristio je u svom plodnom stvaralaštvu. Autor je preko dvadeset romana i pesničkih zbirki. Za svoj šesti roman Sveta noć dobio je Gonkurovu nagradu 1987. godine. Ben Želun je prvi Marokanski pisac koji je dobio ovo prestižno književno priznanje.

***

Radnja romana Brak iz zadovoljstva počinje u Maroku pedesetih godina prošlog veka, ali se, zapravo, bavi aktuelnim društvenim problemima, prvenstveno problemom rasizma. Amir, trgovac iz Fesa, svake godine poslovno putuje u Dakar. Tamo, prema islamskom običaju koji putnicima dozvoljava da tokom odsustvovanja od kuće ugovore privremeni brak, takozvani brak iz zadovoljstva, Amir sklapa takav brak „na određeno vreme” sa Nabu, prelepom crnkinjom iz naroda Pel. Ali, između njih se razvija istinska ljubav i Amir uzima Nabu za drugu suprugu i odvodi je u Fes. Nabu, koja se suočava s ljubomorom prve, bele žene, ali i sa svakodnevnim rasizmom, fundamentalizmom i netolerancijom, ubrzo rađa blizance. Jedan dečak je beo, drugi crn, a njihove sudbine će se veoma razlikovati. Dok je beli blizanac savršeno integrisan u društvo, crno dete će postati žrtva boje svoje kože.