Vikend akcija

Vikend akcija

Kultura (ne)sećanja

Na Starom sajmištu, na mestu gde je bio logor i mrtvačnica danas je – restoran. Šta nam to govori o našoj kulturi sećanja?

Ovog vikenda, povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Hokausta, vašoj pažnji preporučujemo naslove koji, iz različitih uglova, tematizuju sećanje na najponorniji period istorije – studiju Žuta zvezda, crvena zveda – Sećanje na Holokaust posle komunizma autorke Jelene Subotić i Život u mračnim vremenima, svojevrsnu memoarsku ispovest Ernesta Pavela.

„Kako su postkomunističke države iskoristile politiku sećanja za reševanje vlastitih identitetskih nesigurnosti, kakve su posledice radikalnog revidiranja sećanja na Holokaust, kako se prisvaja sećanje“ – na ova i srodna pitanja Subotić odgovara analizom savremene prakse sećanja na Holokaust u tri države: Srbiji, Hrvatskoj i Litvaniji. Ove zemlje imaju različite istorije Holokausta, ali su sve izvele upečatljive projekte zamenjivanja zločina Holokausta zločinima komunizma.

O Životu u mračnim vremenima iz lične perspektive i granične egzistencijalne situacije, u 72. godini i već oboleo od neizlečive bolesti, progovorio je Ernest Pavel, britko i bespoštedno. „A šta ako svet jeste znao za Aušvic dok su gasne komore i krematorijumi radili punom parom?“ postaviće na jednom mestu pitanje, a onda ipak gorko zaključiti: „Tek smo na kraju rata shvatili, ili pre bih rekao, saznali istinu. Shvatili je nismo nikad.“

Do 31. januara knjige možete poručiti po ceni 40% nižoj od redovne, i to na: www.clio.rs / forum@clio.rs / u Gospodar Jovanovoj 63 (ulaz iz Kneginje Ljubice) svakog radnog dana od 9-17 h.

Vikend akcija

Nedelja obrazovanja

Nedelja obrazovanja

Povodom Međunarodnog dana obrazovanja darujemo vam 30% popusta na odabrane naslove iz edicije Didakta.

Nedelja obrazovanja