×

ŠTA ĆE BITI SA EVROPSKOM UNIJOM? Istorija i budućnost

Volfgang Šmale

Prevela sa nemačkog Maja Matić

Da li Evropska unija još uvek može pronaći svoj put u budućnost?

U žiži interesovanja ne samo evropske nego i svetske javnosti je pitanje šta će se dogoditi sa Evropom, odnosno Evropskom unijom. Za Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru to je posebno važno pitanje, jer se ove države spremaju da uđu u članstvo Evropske Unije. Suočeni sa Bregzitom i finansijskom krizom, populizmom i strahom od rastuće desnice, čini se da postoji samo izbor između sukoba i stagnacije. Ova knjiga je ohrabrujuća i na stručan način pruža odgovore koji su veoma korisni posebno mladim ljudima, studentima i stručnjacima iz oblasti političkih studija, istorije i prava, sociologije i drugih društvenih nauka, kao i nevladinim organizacijama i medijskim poslenicima.

Očima istoričara i stavom ubeđenog Evropljana, Volfgang Schmale istražuje korene pomenutih fenomena i razmišlja o odnosu između nacije i Evrope. Iznad svega, pokazuje kako Evropska unija još uvijek može pronaći svoj put u budućnost.

Volfgang Šmale

Volfgang Šmale (1956), nemački je profesor rane moderne i savremene istorije. Poznat je po svojim publikacijama o francuskoj istoriji, istoriji Evrope, istoriji ljudskih prava, istoriji muškosti. Takođe je stručnjak za digitalne humanističke nauke. Član je Akademije Evrope – Academia Europaea (London), Evropske akademije nauka i umetnosti – European Academy of Sciences and Arts (Salzburg), Naučnog saveta Kuće evropske istorije (Academic Committee House of European History). Svoju istraživačku karijeru započeo je kao student asistent u velikoj istraživačkoj mreži o agrarnim društvenim sukobima u ranoj modernoj Evropi. Godine 1986. pridružio se radnoj grupi „Prosvetljenje i obrazovanje“, koja se sastajala pod krovom ISCHE – Međunarodne stalne konferencije za istoriju obrazovanja. Uredio je obimni priručnik o istoriji školskog obrazovanja u Evropi u doba prosvetiteljstva. Bio je to prvi priručnik koji je pokrio celu Evropu. Šmale se vratio istoriji prava i osnovnim pravima, ključnoj temi njegove disertacije, i uredio knjigu Ljudska prava i kulturna raznolikost. Evropa – arapsko-islamski svet – Afrika – Kina. Ovom polju istraživanja pripada i njegova postdoktorska disertacija na temu Arheologija ljudskih prava kao i nekoliko priređenih knjiga. Clio je na srpskom jeziku objavio njegove knjige Istorija evropske ideje (2003) i Istorija muškosti (2011).

Godina izdanja : 2019.

Broj strana : 161

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi povez sa omotnicom

Format : 14 x 21

Težina : 400 g

ISBN : 978-86-7102-616-1

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje