×

BUREK.SI?!

Jernej Mlekuž

Prevela sa slovenačkog Alenka Zdešar - Ćirilović

Sudar Istoka i Zapada i dve kulture čije se razlike i sukobi  zaoštravaju.

"Preprosto kot burek” (Prosto ko burek) - grafit je koji se često može videti na slovenačkim fasadama. Da burek nije tako jednostavna stvar, kako na trpezi, tako i u kulturi, pokazuje Jernej Mlekuž u svojoj studiji Burek.si.


Kratko se osvrnuvši na idilično vreme, oslobođeno simbolike, kada se za burek nisu lepila značenja i trovale ga ideologije, Mlekuž se bavi sadašnjim vremenom. A danas je sve drugačije. U slovenačkoj svakodnevici burek je postao zgusnuta metafora za Balkan, bez koje se teško može zamisliti žargon mladih, uobrazilja slovenačkog šovinizma i retorički arsenal reklamnih agenata zdrave hrane.


Burek je u ovoj analizi uvek nešto više. On se preko procesa preobražaja pojavljuje, rađa kao više-od-bureka, kao složeni društveni i kulturni objekat. Taj objekat nije nekakva otuđena svest, iluzija, ideologija, već on postoji, živi, razvija se. On nije konstrukcija, već je to “živa, materijalna, mirišljava ili smrdljiva stvarnost”.


Kako sam autor kaže, knjigu je pisao za širu publiku. Cilj mu je da ga čitaju kako prosvećeni („dr ljudi“), tako i neprosvećeni (ljudi bez visokih titula), kako burek-uživaoci, tako burek-neuživaoci, kako njegovi fanovi, tako inkvizitori, kako burek-neznalice, tako i burek-znalci. Jedni će njegov tekst spaljivati na lomači, dok će ga drugi braniti mačem. Ali, Jernej Mlekuž upozorava da posle konzumiranja ovog teksta burek više neće biti isti!

Jernej Mlekuž

Diplomirao je geografiju, etnologiju i kulturnu antropologiju. Doktorirao je na Univerzitetu u Novoj Gorici u oblasti interkulturnih studija. Radi u slovenačkom Institutu za migracije (Inštitut za slovensko izseljenstvo ZRC SAZU). Oblasti njegovog interesovanja su kulturna migracija, društvena geografija i materijalna kultura.

Godina izdanja : 2011.

Broj strana : 176

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi povez

Format : 22 x 16

Težina : 390 g

ISBN : 9788671024006

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje