Meri Čejko u Beogradu

02.09.2019.

Američka komunikološkinja Meri Čejko u Beogradu

 

Od 10 do 14. septembra u Beogradu će boraviti američka profesorka medija i komunikacija  Meri Čejko.

 

Tokom svog boravka predstaviće svoju knjigu SUPERPOVEZANI, internet, digitalni mediji  i tehno-društveni život u izdanju IP Clio, u Kulturnom centru Beograda 10. septembra u 19 sati. Za školske profesore, bibliotekare, pedagoge i psihologe održaće  predavanje s temom Superpovezano duštvo. Predavanje organizuju Biblioteka Plus i Novosadska novinarska škola u Kolarčevoj zadužbini za učesnike u projektu Digitalni pogon.

Autorka studije Superpovezani  biće i glavni govornik  na Međunarodnoj konferenciji Novi horizonti kulture, medija i umetnosti u digitalnom okruženju, koja će biti održana na Fakultetu dramskih umetnosti od 12 od 14. septembra, i učestvovati 11. septembra na okruglom stolu koji najavljuje konferenciju u Kolarčevoj zadužbini s temom Digitalno kao društveno polje imaginacije danas. Konferenciju organizuje u povodu proslave svoje tridesetogodišnjice postojanja, Institut za pozorište, film, radio i televiziju Fakulteta dramskih umetnosti uz podršku Američke ambasade i OEBSa.

 

Profesor Meri Čejko je sociološkinja i predaje na Univerzitetu Ratgers predmet komunikacije i informacije. Direktorka je Odseka za interdisciplinarne osnovne studije Fakulteta za komunikacije i informacije. Predaje na Katedri za sociologiju i na Katedri za ženske i rodne studije.

 

Meri Čejko već duže od 25 godina proučava uticaj interneta i digitalne tehnologije na zajednicu, društvo i ličnost. Objavila je knjige Prenosive zajednice: Društvena dinamika onlajn i mobilne povezanosti) i Povezivanje: Kako gradimo veze i zajednice u doba interneta.  Objavljeni su joj i mnogi članci. Pored ostalog u saradnji s Korijem Dolgonom, priredila je antologiju Pioniri javne sociologije: trideset godina humanizma i društva. Izuzetno su populani njeni javni govori o tehno-društvenom životu.

Najveći doprinos knjige Superpovezani jeste obuhvat tema i sa internetom povezanih fenomena, kojima se profesorka Čejko bavi, od istorije interneta i veb-a, pa i njegove mračne strane, preko „naseljavanja“ sajberprostora, razmene i nadzora, nejednakosti, identiteta, stvaranja onlajn veza, bilo prijateljskih bilo seksualnih ili emotivnih, pa sve do tehno-društvenih institucija i naše sudbine u godinama koje slede.

 

 

Adrese za kontakt sa dr Čejko su mary.chayko@rutgers.edu, @MaryChayko na Tviteru, kao i blog za knjigu http://superconnectedblog.com i njen veb sajt http://marychayko.com.