VERSAJSKI MIR - Posle 100 godina

30.09.2019.

Najavljujući novu knjigu u ediciji Polis - POTOP, istoričara Adama Tuza
Kolarčeva zadužbina i naša kuća pozivaju vas na tribinu

VERSAJSKI MIR  - Posle 100 godina

 

uvodna reč  Smilja Marjanović Dušanić
govore  Ljubodrag Dimić / Boris Begović / Milan Ristović / Tanasije Marinković
moderator  Miloš Ković

sreda, 2. oktobar, 19.30 sati, Mala sala Kolarčeve zadužbine
(Studentski trg 5, Beograd)


Veliki rat je značajno uzdrmao ekonomije mnogih zemalja, utičući na neviđene promene u socijalnom i industrijskom poretku, izazivajući posledice svetskih razmera i dovodeći u pitanje položaj do tada vodećih svetskih sila.
U jeku Velikog rata, sa milionima mrtvih i bez nagoveštaja kraja sukoba, nacije širom sveta počinju da posustaju. Svetski centri industrije i kapitala koji su se nalazili u Evropi, gube svoje pozicije, koje zauzimaju Sjedinjene Države. Dolazi do nove raspodele svetske moći i uticaja, tako da Amerika postaje svetski ekonomski lider od koga su zavisile evropske privrede.

Vek kasnije, Adam Tuz preispituje ovo vreme “seizmičkih poremećaja” u istoriji, dovodeći u pitanje postojeći narativ o Velikom ratu i njegovim dalekosežnim posledicama. Od dana kada su Sjedinjene Države ušle u rat 1917. godine, pa sve do ivice globalne finansijske propasti, Tuz oslikava promene u svetu, nastale pod uticajem američke ekonomske i vojne sile, kao i načine na koje su se države suočile sa američkim preuzimanjem uloge vodeće svetske sile, uključujući i skretanje u fašizam. Ovo je delo velike originalnosti koje će u osnovi promeniti način na koji posmatramo nasleđe Prvog svetskog rata.

Adam Tuz (1967) britanski je istoričar i profesor na univerzitetu Kolumbija. Predavao je Istoriju XX veka na Univerzitetu u Kembridžu i Savremenu nemačku istoriju na Jejl univerzitetu. Za svoje najnovije delo Crashed: How a Decade of Financial Crises Changed the World, objavljeno 2018, dodeljena mu je nagrada Lajonel Gelber.