ORLI KASTEL BLUM GOSTOVALA U BEOGRADU

16.10.2015.

Orli Kastel Blum, autorka romana Doli siti koji je objavljen u ediciji Gral bila je gost naše izdavačke kuće. U četvrtak, 8.oktobra održala je konferenciju za štampu u prostorijama Klia, na kojoj su osim autorke govorili i Njegova Ekselencija ambasador Izraela Josef Levi i direktor i glavni urednik Zoran Hamović. Novinari su pokazali izuzetno interesovanje za autorku i njeno originalno, angažovano delo, postavljajući brojna pitanja. Istog dana, Orli Kastel Blum otputovala je u Valjevo gde je razgovarala sa učenicima Gimnazije, a potom održala književno veče u Matičnoj biblioteci. Valjevska kulturna javnost odazvala se u izuzetnom broju, pokazujući čitalačku radoznalost koliko i želju za intenziviranjem kulturnih događaja u svome gradu. Osim autorke i Zorana Hamovića, govorio je i Muharem Bazdulj, pisac i publicista koji je i recenzent srpskog izdanja.

U petak 9. oktobra autorka je posetila Jevrejski istorijski muzej u Beogradu, a iste večeri održala beogradsko predstavljanje romana Doli siti u galeriji ULUS-a u Knez Mihailovoj ulici. Osim već pomenutih govornika, sve vreme bila je prisutna i prevoditeljka  romana Dušica Čvorić pomažući nam da razumemo autorku koja se srpskoj publici obraćala na hebrejskom jeziku. Na beogradskoj promociji usledila su brojna pitanja i komentari publike. Autorka je potpisivala primerke srpskog prevoda svog romana. Galerija je bila i domaćin likovnim radovima umetnika koji su osmislili korice najnovijih izdanja edicije Gral.

Poslednjeg dana boravka u Srbiji Orli Kastel Blum bila je raspoložena da odgovara na brojna pitanja novinara i šire publike kao i da da nekoliko intervjua srpskim dnevnim i nedeljnim novinskim izdanjima. Izrazila je veliku radost zbog poziva na ovo gostovanje i susreta sa srpskom publikom kao i čvrstu nameru da uskoro ponovo boravi u Srbiji.

http://www.telegraf.rs/vesti/1794808-ekskluzivni-intervju-sa-orli-kastel-blum-istina-ove-jevrejke-ce-vas-ostaviti-bez-reci-foto