ISTORIČAR VOLFGANG ŠMALE U SRBIJI

27.11.2019.

Od 1. do 4. decembra u Beogradu i Novom Sadu boraviće profesor
Fakulteta za istorijske i studije kulture na Bečkom univerzitetu


Knjiga ŠTA ĆE BITI SA EVROPSKOM UNIJOM ? - Istorija i budućnost, koju je s nemačkog jezika prevela Maja Matić, biće predstavljena u galeriji Artget okviru programa Artbranč Kulturnog centra Beograda. Uz autora, o knjizi će u ponedeljak u podne govoriti i Jovo Bakić i Miša Đurković

Autor će posetiti utorak i Filozofski fakultet u Beogradu i razgovarati sa studentima i profesorima, a u Matici srpskoj u Novom Sadu uveče će održati predavanje s temom o neizvesnoj budućnosti Srbije i balkanskih zemalja u evropskim integracijama.

U sredu će biti gost Instituta za evropske studije na okruglom stolu ŠTA ĆE BITI SA EVROPSKOM UNIJOM ? Uz domaćina, direktora Instituta dr Mišu Đurkovića, u razgovoru će učestvovati prof. dr Slobodan Samardžić, dr Dejana Vukasović, dr Ratomir Milikić, dr Uroš Ćemalović i dr Milan Igrutinović.

o knjizi 
Očima istoričara i stavom ubeđenog Evropljanina, Volfgang Šmale istražuje korene najvažnijih pojava i razmišlja o odnosu između nacije i Evrope. Njegovo delo ohrabruje, jer, iznad svega, pokazuje kako Evropska unija može pronaći svoj put u budućnost.
U žiži interesovanja ne samo evropske nego i svetske javnosti je pitanje šta će se dogoditi sa Evropom, odnosno Evropskom unijom. Za Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru to je posebno važno, jer se ove države spremaju da postanu članice Unije. Suočeni sa Bregzitom i finansijskom krizom, populizmom i strahom od rastuće desnice, čini se da postoji samo izbor između sukoba i stagnacije.
Knjiga daje stručne i korisne odgovore, namenjene studentima, stručnjacima iz oblasti političkih studija, istorije, prava, sociologije i drugih društvenih nauka, kao i nevladinim organizacijama i medijskim poslenicima.

o autoru
Volfgang Šmale profesor je savremene istorije na Univerzitetu u Beču. Član je Evropske akademije nauka i umetnosti kao i Academia Europaea. Član je Naučnog saveta Kuće Evropske istorije (Brisel). Bavi se istraživanjem ljudskih prava i studijama kulture. U svom blogu „Moja Evropa“ (https://wolfgangschmale.eu/) komentariše aktuelna politička dešavanja.
Objavio je više od trideset knjiga od kojih ističemo: E-Learning Geschichte (2007), Bauerlicher Widerstand: Gerichte und Rechtsentwicklung in Frankreich (1986), Mein Europa. Reisetagebücher eines Historikers, (2013). Gender and Eurocentrism. A Conceptual Approach to European History (2016), Human Rights Leagues in Europe, 1898 -2016  (2017).
Na srpskom jeziku objavljeni su prevodi knjiga Istorija evropske ideje (Clio, 2003) i Istorija muškosti u Evropi 1450–2000. (Clio, 2011).

Kompletan program pogledajte u prilogu.

Izdavačka kuća Clio realizuje ovu posetu u saradnji sa Institutom za evropske studije.
Posetu profesora Volfganga Šmalea Srbiji podržala je Evropska mreža za književnost i knjige Traduki