IZABRANA DELA DUŠANA KECMANOVIĆA

04.10.2014.

У Малој сали Коларчеве задужбине представљена су „Изабрана дјела” Душана Кецмановића, психијатра и етнопсихолога, преминулог у априлу ове године. Посетиоци су имали прилику да чују рецензенте дела које је, према речима др Александра Димитријевића, уредника ове едиције, Кецмановић сам конципирао, изабрао текстове, осавременио их и радио на њима до последњег тренутка.
 
Изабрана дјела састоје се из четири тома – „Теме и дилеме”, „Етнонационализам”, „Метапсихијатрија” и „У потрази за идентитетом психијатрије”. О делу су говорили песник и есејиста Стеван Тонтић, др Љубомир Ерић, др Миро Јаковљевић и ауторова ћерка др Јелена Кецмановић, а прочитано је писмо др Тодора Куљића.
 
Кецмановић се у свом истраживању бавио политичком психологијом и писао да је етнонационални идентитет био кључна категорија у ратним временима и да се за њега више не умире, али се од њега живи.
 
Неко ће рећи да је Душанов пацијент био наш менталитет – рекао је Тонтић и додао да је у Кецмановићевом делу „много анализа и упита у психолошка стања душе и друштва”.
 
Кецмановићева сабрана дела објавила је издавачка кућа „Клио”.
 
Aутор: А. В.
Извор: Политика
Датум: 04.10.2014.