IMA LI NEČEG DOBROG U OVOM VELIKOM ZLU?

09.04.2020.

DIJEGO DE SILVA - Rim, Italija

 

1. Kakva je situacija izazvana korona virusom u Italiji, u Rimu, u društvu?

Postoji određeni strah, razumljiva uznemirenost zbog budućnosti koja nas čeka, a koju nismo u stanju da predvidimo; istovremeno, mesec dana posle mera koje su nas stavile u kućni pritvor, počinje da se oseća neka vrsta pomirljivosti sa sudbinom, kao da produženje vanredne situacije umanjuje iluzije o mogućnosti povratka na normalan životu u nekom razumnom periodu. Neka vrsta suzdržane depresije, u kojoj se na neki način pretvaramo da život ide dalje, dok smo se u stvari zaglavili na neodređeno vreme.

2. Ima li nečeg dobrog u ovom velikom zlu? 

Mora  da postoji i konstruktivna strana, neophodno je da postoji. Ova svetska drama mora da posluži nečemu. Ne verujem da će nas pandemija učiniti boljim (sveukupno gledajući), ali ako iz ovog iskustva ne uspemo da izvučemo ništa korisno, to će značiti da nismo na visini nijedne tragedije.

3. Kako organizuješ život i čime se baviš u ovim vremenima?

Provodim vreme kod kuće, kao i svi. Radim, odnosno čitam i pišem (u tom smislu imam sreće), posvećujem se određenim kućnim poslovima (kao što je sređivanje moje biblioteke), za šta nisam verovao da ću ikada moći da uradim, odnosno da ću imati toliko vremena na raspolaganju, pomalo vozim sobni bicikl i pokušavam da smanjim na minimum praćenje vesti, kako misao o virusu – koja nas i inače toliko pritiska – ne bi čak postala opsesivna.

4. Šta sada čitaš?

Dosta čitam novine (i jer me često kontaktiraju kako bih dao svoje viđenje ovog problema), kao i brojne knjige koje odavno čekaju na red da budu pročitane. Ovih dana završavam Beli Breta Istona Elisa, koji sam svojevremeno ostavio na polovini, Toliko plavetnila Persivala Evereta, U vezi ni sa čim (autobiografija Vudija Alena) i Bol V.S. Naipaula, knjigu koja je tek izašla u ediciji "Mikrogrami", koju je baš ovih dana lansirala izdavačka kuća Adelphi, u elektronskom formatu. Pre nekoliko dana sam pročitao za sat vremena U zarazi, instant knjigu mog prijatelja Paola Đordana, koji je u njoj okupio svoja zapažanja o virusu.

5. Šta bi u ovom momentu savetovao građanima i svojim čitoacima u Srbiji?

Ljudi, svi smo u istom čamcu. Treba biti oprezan.

 

Prevela s italijanskog Ana Marković