DOBRO JE DA SMO PRESTALI DA POMAHNITALO JURIMO IZ JEDNOG MESTA U DRUGO U TRAŽENJU NE ZNA SE ČEGA

14.04.2020.

ANA SESILIJA PRENS KOPUŠAR - Trst, Italija

 

1. Šta se dešava u Trstu, i uopšte u Italiji u vezi sa koronavirusom?

Dešava se mnogo toga, bez obzira na ograničenje u kretanju. Porodica, bliski prijatelji, kolege, poznanici doživljavaju različita osećanja, mada je dominantna neizvesnost u odnosu na razvoj ovog virusa, a naravno i ekonomska neizvesnost. Možda su moji bližnji više zagledani u budućnost (kao neka vrsta neprihvatanja aktuelne situacije) sa velikim strahom. Savremeni način života, s mnogo brzine i stresa, na neki način je (nadam se) zaključio jedan svoj ciklus, ali još uvek nisu jasni smerovi, principi, vrednosti koje će obeležiti naš novi način gledanja na svet. Vlade sigurno ne daju poverenja, niti zadovoljavajuće odgovore na sva naša pitanja i na neizvesnosti. Kačiari, Galimberti, Žižek, koje čitam i pratim ovih dana, daju zanimljive odgovore na aktuelnu situaciju.

 

2. Postoji li nešto dobro u ovakvoj situaciji, vremenu velikog zla?

Dobro je da smo prestali da pomahnitalo jurimo iz jednog mesta u drugo u traženju ne zna se čega. Vraća se intimnost i provođenje vremena u kome smo sami sa sobom, što je veoma lepo.

 

3. Kako ti živiš i šta radiš u ovakvim okolnostima izolacije?

Radim mnogo, držim časove online, posao se nije zaustavio ali ima drugi tempo. Imam sastanke, susrete sa studentima, sve teče ali preko ekrana. Ova, delimično nova, vrsta komunikacije naravno da me ne ispunjava i ne mislim da može da bude zadovoljavajuća. Pišem, imam vremena za sve.

 

4. Da li i šta čitaš ovih dana ?

Da, čitam dosta: a) pošto moram, spremam časove o Rafaelu Kansinosu Asensu, za mene divan autor, i jevrejsko-španska književnost; b) pošto želim, i to klasične autore ... Tolstoj, Kaneti, Singer.

 

5. Koji je tvoj savet građanima u Srbiji, tvojim čitaocima?

Moj savet je da se potpuno izoluju. Mislim da je jedini način da čuvaju sebe i najbliže (bez obzira na različite interpretacije oko delovanja ovog virusa).

Mojim dragim čitaocima na srpskom jeziku savetujem da ne menjaju ništa, da budu takvi kakvi su, samo da za kratko vreme probaju da žive u 'nedovoljno poznatoj' dimenziji – u kući!

Foto: A Vasiljević