PREDSTAVLJANJE KNJIGE SRBI 1903-1914 NA KOLARCU

09.12.2015.

Predstavljanje knjige

SRBI 1903 – 1914: Istorija ideja
priredio Miloš Ković

govore: Slobodan Antonić, Slobodan Naumović, Miloš Jovanović i Miloš Ković

sreda, 16. decembar, Mala sala Kolarčeve zadužbine (Studentski trg 5, Beograd), 19.30h

 

Knjiga Srbi 1903–1914 - Istorija ideja posvećena je jednoj od najvećih epoha srpske istorije. Doba kralja Petra I Karađorđevića, uoči samog Prvog svetskog rata, donelo je opšti preporod i izuzetna dostignuća u nauci, književnosti, umetnosti, muzici, politici, vojnoj veštini. Ona i danas jesu, i mogu da budu, uzor svakog duhovnog pregnuća u srpskoj kulturi.
Pa ipak, mnogo toga u ovom dobu, ostaje neotkriveno pa i, poznijim tumačenjima, kontroverzno. Zato su, u ovoj knjizi, proučene ključne političke, naučne i filozofske ideje doba od 1903. do 1914. godine. To je učinjeno kroz analizu osnovnih političkih pojmova i kroz portrete ličnosti koje su svojim delom obeležile epohu.
U radu na ovoj knjizi okupljeno je dvadeset dvoje vodećih stručnjaka različitih generacija i raznovrsnih naučnih interesovanja: tu su istoričari, sociolozi, arheolozi, teolozi, filozofi, pravnici, istoričari književnosti, antropolozi, klasičari. Reč je o svojevrsnom dijalogu generacija i o velikom, istinski multidisciplinarnom projektu.