PREDSTAVLJENA KNJIGA "ŽUTA ZVEZDA, CRVENA ZVEZDA" NA FPN

13.12.2021.

Razgovor o knjizi Žuta zvezda, crvena zvezda autorke prof. dr Jelene Subotić sa Departmana za političke nauke Državnog univerziteta u Džordžiji održan je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Tom prilikom prisutnima su se obratili dekan Fakulteta političkih nauka prof. dr Dragan R. Simić i profesor FPN-a dr Filip Ejdus.

Dragan R. Simić je istakao da se tema Holokausta olako tretira na našim prostorima, te je u tom smislu istraživanje Jelene Subotić od najvećeg značaja za sve nas.

Prof. Ejdus je pak sumirao autorkinu biografiju, skrenuvši pažnju na značajne nagrade i priznanja koja je ova knjiga posvojila. On je izrazio nadu da će knjigu pročitati ne samo stručnjaci za politikologiju i međunarodne odnose, već i svi koji su zainteresovani za politike sećanja i identiteta i Holokaust.

Autorka knjige prof. dr Jelena Subotić predočila je kako su se zločini Holokausta vremenom počeli interpretirati kao zločini komunizma, te da je to problem čija je važnost aktuelna, uprkos tome što postoji dugo.