PREDSTAVLJANJE "MOSKOVSKOG GAMBITA" NA KOLARCU

07.04.2022.

U Zadužbini Ilije M. Kolarca 6. aprila predstavljena je studija Moskovski gambit – Jugoslavija, SSSR i prodor Trećeg rajha na Balkan profesora doktora Aleksandra Životića.

U predstavljanju su učestvovali dopisna članica SANU prof. dr Mira Radojević, urednica edicije Polis prof. dr Smilja Marjanović Dušanić, prof. dr Branko Rakić i autor.

Auditorijumu se najpre obratila prof. dr Smilja Marjanović Dušanić. Ona je predstavila ediciju Polis, istakavši da je njen osnovni cilj bilo objavljivanje knjiga koje otvaraju nova poglavlja u istoriografiji, a potom i onih koje unapređuju nastavu istorije na univerzitetu, šire korpus znanja iz struke, te podižu nivo opšte obaveštenosti čitalaca.

Prisutnima je pročitano i obraćanje opravdano odsutnog akademika Ljubodraga Dimića u kome su rečito sumirane uporišne tačke Životićevog istraživanja. Ono, smatra akademik, ne samo da širi korpus postojećg znanja o rečenom periodu, nego su i njegovi rezultati izneti dopadljivim jezikom i akribičnim stilom.

Periodu od 1938. do 1941. danas se, predočila je prof. dr Mira Radojević, premda je on važan, posvećuje vrlo malo istraživačke pažnje. Studija profesora Životića se, tome shodno, etablira kao štivo od velikog značaja.

U studiji opažena i navedena konstanta ruskog i nemačkog geopolitičkog interesa i uticaja na našem prostoru i danas je prisutna i aktuelna. Monografija profesora Životića nam, tome shodno, umnogome pomaže da aktuelna dešavanja rasvetlimo i razumemo, zaključio je prof. dr Branko Rakić.

Prisutnima se, najposle, obratio profesor Aleksandar Životić. Govorio je o predmetu istraživanja, o izvorima kojima se služio, ali i izazovima sa kojima se suočavao.