PREDSTAVLJANJE "SVETSKOG PORETKA" U CLIU!

17.06.2022.

Svetski poredak – Politika Vudroa Vilsona i Frenklina Delana Ruzvelta, nova studija u ediciji Agora, autora Dragana R. Simića, redovnog profesora i dekana Fakulteta političkih nauka predstavljena je u redakciji Izdavačke kuće Klio. Prisutnima su se obratili glavni urednik Zoran Hamović i autor.

Zoran Hamović istakao je kako, ima li se u vidu to da svedočimo stvaranju novog svetskog poretka, studija naročito dobija na aktuelnosti i značaju. Njena vrednost sadržana je i u odlučnom i argumentovanom suprotstavljanju zabludama i stereotipima koji prate Vilsona i Ruzvelta, dve političke figure koje su konstituisale nama do sada znan svetski poredak.

Podsticaj za pisanje autor je, kako kaže, našao u činjenici da je literatura koja se bavi ovom tematikom vrlo oskudna, ali i u višedecenijskoj fascinaciji likom i delom dvojice predsednika, u prvom redu Ruzvelta, čoveka koji je, iako prikovan za invalidska kolica u ključnim godinama svoje karijere, vodio zemlju kroz ekonomsku krizu i suvereno stao na čelo antihitlerovske koalicije.

Istorija, ističe Simić, ne beleži dva predsednika koji su se tako kompetentno i postojano interesovali za Balkan, kao što su to činili Vilson i Ruzvelt. Sa studijom Svetski poredak srpska i regionalna čitalačka publika dobile su mogućnost da se podrobnije obaveste o političkom nasleđu ovih ličnosti.