NOVO IZ EDICIJE KLEPSIDRA: MUZEJ MELANHOLIJE

08.02.2016.

Od ove sedmice u ediciji Klepsidra očekuje vas Muzej Melanholije, nova knjiga Velimira Ćurgusa Kazimira. Reč je o knjizi sinkretičkog žanra, gde se kroz dvanaest priča prepliću esej, pripovedanje, analiza i refleksija. U nastojanju da svet književnosti poveže sa svetom projekata, autor razmišlja o mogućnosti pokretanja projekata koji podstiču imaginaciju, čime bi se razvila jedna nova forma ličnog kazivanja – oralna istorija sa snažnom umetničkom i dokumentarnom komponentom. 

Svaki projekat, naravno, nije umetničko delo, niti je pravljen sa tom namerom. Ali kada umetnik, koji u umetnosti vidi najviši cilj stvaranja, napravi neki projekat, on mora biti dobrim celom umetničko delo  ili bar plan kako da se ono izvede.

Ova knjiga glasnik je nekog novog doba koje ideje crpi iz naših nostalgičnih sećanja, ali će biti satkano od vrline i okrenuto budućnosti.

Velimir Ćurgus Kazimir autor je deset knjiga proze, eseja i poezije. Njegovi novinarski i književni tekstovi objavljivani su na engleskom, nemačkom, francuskom, španskom, poljskom i japanskom jeziku. Takođe se bavi i slikarstvom. Imao je sedam samostalnih izložbi radova na papiru. Od 31. oktobra 2014. redovno piše o temama iz ove knjige u rubrici „Moj dnevnik” na sajtu www.kazimir.rs. Živi i radi u Beogradu.