DOKUMENTARNI FILM O LJUDMILI FRAJT

30.08.2022.

Jeste li znali da je period od 1844. godine, pa sve do četvrte decenije XX veka obeležen delovanjem brojnih čeških muzičara na prostoru današnje Srbije?

Istaknuto mesto među njima zauzimala je porodica Frajt čiji je izdanak Jovan osnovao "Muzikalije Jovana Frajta“, prvo izdavačko preduzeće specijalizovano za štampanje nota u Srbiji. Zahvaljujući posvećenom radu urednice Hristine Medić, IP Clio je delu, životu i radu porodice Frajt posvetio nekoliko izdanja, među njima su notni zapisi: Moderne igre, Starogradske pesme iz albuma Jovana Frajta, Večernji zvon: Ruske popularne pesme i igre iz zbirki Jovana Frajta i Sergeja Strahova, Kad džez bend svira: Moderne igre i pesme iz zaostavštine Jovana Frajta, ali i nekoliko brojeva časopisa "Muzički talas": Jovan i Vojteh Frajt u Velikom ratu, te Kompozitori u više lica: Ljudmila Frajt.

Vašoj pažnji ovom prilikom preporučujemo dokumentarni film posvećen izuzetnoj Ljudmili Frajt, koja je ostavila neizbrisiv trag u muzičkom životu Beograda. Autori su Hristina Medić i Mirko Jeremić. Film je nastao u okviru projekta „Čarobnice“.