PREDSAJAMSKA KONFERENCIJA ZA NOVINARE

19.10.2022.

***Predsajamska konferencija***

Na predsajamskoj konferenciji održanoj danas, 19. oktobra, u prostorijama Izdavačke kuće Clio, glavni urednik Zoran Hamović predstavio je novinarima nove naslove.

Knjiga Put preterivanja – Povest o piscima na drogama predstavlja pravo osveženje na polju književne istorije. Interdisciplinarnim pristupom Markus Bun je ispitao kakav su dodatak stvaralaštvu svetski priznatih autora bile droge.

Ubistvo dvoje novinara koje je potreslo slovačku javnost inspirisalo je istraživačkog novinara Arpada Šoltesa da napiše roman Svinja. Ovaj događaj za njega je, međutim, bio tek podsticaj za pisanje o dobu koje bi se simbolički moglo označiti kao ’’vreme svinja“.

Clio, dodaje Hamović, nastavjla druženjesa arapskim piscima. Pravo na sajam stižu Priče iz delte Nila, zbirka od 24 priče troje egipatskih autora kratke proze – Selve BakrSabrija Muse i Jusufa Idrisa. Pozicija žene u konzervativnim sredinama jeste jedna od njihovih temeljnih preokupacija.

Pitanje raščovečenja ili primoranosti čoveka današnjice da se odriče svega ljudskog našlo je svoje mesto u studiji Psihologija morala – O pravičnom umu ili mogu li politika i religija podeliti dobre ljude. Hajt nam, ističe Hamović, daje podsticaj da razgovaramo o pravičnosti uma, te da tragamo za odgovorom na pitanje: Može li čovek današnjice da bude od integriteta?

Clio je nastavio rad i na inovacijama u sferi udžbenika. U saradnji sa FON-om objavljen je najsavremeniji udžbenik Poslovno pravo u digitalnom dobu. Istovremeno, edicija Didacta je obogaćena naslovom Projektno učenje za predškolski i mlađi školski uzrast, koji pruža potporu reformi obrazovanja.

Najavljeni su naslovi S one strane zavisnosti i Digitalna prav(d)a, čiji se izlazak iz štampe očekuje do kraja tekuće godine.