PREDSTAVLJANJE KNJIGE "KAKO JE FROJD POSTAO FROJD"

07.02.2023.

Pažnja, pažnja! U četvrtak 9. februara u 19.00 časova u Klubu Magistrala „Dragan Ve Ignjatović“ (Bulevar Zorana Đinđića 179) biće, po prvi put u Beogradu, predstavljena knjiga KAKO JE FROJD POSTAO FROJD: RAĐANJE PSIHOANALITIČARA Adama Filpsa.
 
U razgovoru učestvuju Žarko Trebješanin, Nebojša Milenković i Tamara Mitrović.
 
U veku za nama nizali su se pokušaji rekonstrukcije biografije austrijskog psihijatra, od glorifikatorskih do kritički intoniranih, a Filips se vratio skrajnutom aspektu Frojdovog dela – književnom stilu koji mu je zamalo doneo Nobelovu nagradu. Pišući biografiju, on i ispituje njene domete i priznaje njen poraz, sadržan u nemogućnosti da se nečiji život sagleda integralno. Ovo nije psihobiografija ni psihoanalitička studija već dugi esej o Frojdu i o psihoanalizi, koji katkad prodire u prostor fikcije.
Adam Filips, britanski psihoterapeut i esejista, po mnogim mišljenjima je najbolji britanski psihoanalitički pisac, a za Džona Banvila je jedan od najboljih proznih stilista. Glavni je urednik prevoda Frojda u okviru edicije Pingvinovih modernih klasika (Penguin Modern Classics) i stalni saradnik Londonskog pregleda knjiga (London Review od Books).
 
Čekamo vas!