Program na Sajmu

18.10.2023.

CLIO na 66. međunarodnom beogradskom sajmu knjiga

PROGRAM

 

nedelja, 22. oktobar, 18 sati

Štand Clio, Arena, Hala 1, Beogradski sajam

 

Susret sa čitaocima i potpisivanje knjiga

MILOŠ STAROVIĆ, autor knjige KRAJ JEDNE ERE

 

Miloš Starović rođen je u Sarajevu, odrastao u Beogradu, gde je završio Osnovnu školu i Gimnaziju „Sveti Sava”. Nakon mature otišao je na studije međunarodne ekonomije kao stipendista Univerziteta Bokoni u Milanu, gde je završio diplomske i magistarske studije. Doktorirao je na Univerzitetu Sen Galen u Švajcarskoj. Od 2008. godine radi za vodeće investicione banke, na rukovodećim pozicijama u sektoru međunarodnih finansija sa ekspertizom za tržišta u razvoju. Živeo je u Beogradu, Milanu, Moskvi i Londonu. Od Bregzita 2019. godine, živi i radi u Parizu.

Knjiga Kraj jedne ere donosi izuzetnu, ličnu baštinu neposrednih doživljaja turbulentnih geopolitičkih dešavanja na istoku Evrope od poslednje decenije 20. veka pa sve do danas.


sreda, 25. oktobar, 17 sati

Štand Francuske, Hala 2a, Beogradski sajam

 

Prevodilački dijalog

KAKO SMO PREVODILI KNJIGU O KIŠU

Mark Thompson, BIRTH CERTIFICATE, The story of Danilo Kiš

(Cornell United Press, 2013)

razgovaraju

Paskal Delpeš, prevodilac izdanja na francuskom jeziku / Mark Thompson, Extrait de naissance: l’histoire de Danilo Kiš (Noir sur blanc, 2023)

Muharem Bazdulj, prevodilac izdanja na srpskom jeziku / Mark Tompson, Izvod iz knjige rođenih – priča o Danilu Kišu (Clio, 2014)

 

Tokom gotovo dve decenije, Mark Tompson predano je proučavao Kišovu zaostavštinu i razgovarao sa njegovom porodicom, prijateljima i poštovaocima. Intimno poznavanje piščevog života i regionalne istorije čine osnovu njegovog temeljnog čitanja i razumevanja Kišovih dela i okolnosti u kojima su stvarana. Tompsonova knjiga odaje svojevrsno priznanje Kišovom eksperimentalizmu, budući i sama u svojoj formi – eksperimentalna. Komponovana je kao niz komentara na kratki Kišov autobiografski tekst pod nazivom Izvod iz knjige rođenih.


četvrtak, 26. oktobar, 18 sati

Sala Borislav Pekić, Beogradski sajam

 

Predstavljanje knjige

Rastko Ćirić OŽIVITE CRTEŽE
Interaktivni vodič kroz stroboskopsku animaciju

govore
Rastko Ćirić / Vojin Vasović / Zoran Stefanović / Zoran Hamović

Rastko Ćirić likovni je umetnik i pedagog. Oblasti delovanja su mu grafika, ilustracija, zaštitni znakovi, ekslibris, strip, animacija i muzika. Redovni profesor na FPU za predmete Ilustracija i Animacija. U penziji od oktobra 2022. Prorektor Univerziteta umetnosti (2015–2021). Osnivač predmeta Animacija i Studija za animaciju na FPU. Rukovodilac Programa za digitalnu umetnost na Interdisciplinarnim postdiplomskim studijama Univerziteta umetnosti (2005–2022) i profesor predmeta Digitalna animacija. Autor je 16 animiranih filmova, kao i brojnih ilustrovanih knjiga i monografija. Dobitnik je preko 90 domaćih i međunarodnih nagrada, od čega 35 za animaciju. Imao je 50 samostalnih izložbi. Bio prorektor Univerziteta umetnosti u Beogradu i saradnik-ilustrator Njujork Tajmsa.

Interaktivni priručnik Oživite crteže namenjen je onima koji požele da daju život crtežima, lutkama, objektima, zapravo bilo čemu. Prvi je priručnik u kome možete direktno da vidite animirane primere u knjizi. 


subota, 28. oktobar, 16 sati

Štand Clio, Arena, Hala 1, Beogradski sajam

 

Susret sa autorom i potpisivanje knjiga

ERIK-EMANUEL ŠMIT
autor romana DRUGI ŽIVOT ADOLFA H.

Erik-Emanuel Šmit rođen je 1960. u Lionu. Jedan je od najčitanijih autora na francuskom jeziku u svetu, te jedan od trenutno najproučavanijih autora u školama i na fakultetima. Afirmisao se, najpre, kao dramski pisac. Dobitnik je nagrade Francuske akademije nauka za celokupno dramsko delo, a mnogi njegovi komadi, od prvog, izvedenog 1991, pa do danas, višestruko su nagrađivani. Njegove knjige prevedene su na 48 jezika, a više od 50 zemalja redovno izvodi njegove drame. Uspeh Šmitovih drama i romana zasniva se na majstorski postavljenim zapletima, zasnovanim na preispitivanju vere, traganju za istinom i samospoznajom, te prefinjenim psihološkim odnosima i složenom unutrašnjem životu „običnih“ ljudi, koji za Šmita obični nikad ne mogu biti.

 


subota, 28. oktobar, 17 sati

Štand Francuske, Hala 2a, Beogradski sajam

 

Predstavljanje romana

DRUGI ŽIVOT ADOLFA H.

govore
Erik-Emanuel Šmit, autor / dr Nikola Bjelić, prevodilac / Zoran Hamović, glavni urednik IP Clio

razgovor moderira
dr Milica Vinaver-Ković

Među ličnostima koje su duboko promenile pravac kretanja XX veka, Hitler je najistaknutija. Lični poraz podstakao ga je da isuče mač na čitavu planetu. Romanopisac bi mogao pisati o ovom periodu i bez spomena Hitlerovog imena, ali tada bi njegova priča bila puka fantastika. On odlučuje da pođe od druge pretpostavke – Šta da je Hitler bio drugačiji čovek? Šta da ga je nešto odvuklo od njegovih demona? Šta bi bilo da se nikad nije bavio politikom?

 


subota, 28. oktobar, 19 sati

 Sala Borislav Pekić, Beogradski sajam

 

Predstavljanje knjige o Branku Cvejiću

SA CVEJOM, priredila Beka Vučo

govore
Biljana Srbljanović / Vojislav Brajović / Svetozar Cvetković / Beka Vučo / Zoran Hamović

razgovor moderira
Ksenija Radulović

Knjiga Sa Cvejom sačinjena je od niza autorskih tekstova i predstavlja važan dokument o jednom izuzetnom umetniku i njegovim dostignućima u oblasti kulture i umetnosti, u gradu, zemlji i celom regionu bivše Jugoslavije. Sećanja nas kroz knjigu vode od vremena kada je Branko Cvejić zakoračio u svet umetnosti, preko nezaboravnih predstava u njegovom Jugoslovenskom dramskom pozorištu, i od legendarnog Baneta Bumbara iz TV serije Grlom u jagode, sve do poslednjih uloga. Knjiga je koncipirana u osam poglavlja koja predstavljaju važne životne i profesionalne prekretnice Branka Cvejića.