ZAVRŠENA PREDIZBORNA ČITALAČKA KONVENCIJA BIRANJE POD MORANJE

01.03.2016.

Tokom protekle sedmice u galeriji New Moment u Beogradu održana je predizborna čitalačka konvencija pod nazivm Biranje pod moranje. Šestodnevni serijal razgovora predstavljao je nastavak dugogodišnjeg projekta Gral – biblioteka čuda, koji je zasnovan na ideji da se osvetli multimedijalni aspekt književnog dela. Povod za prošlonedeljni susret sa čitaocima bila je i izložba mladih likovnih umetnika posdiplomskih studija Fakulteta likovnih umetnika Univerziteta umetnosti u Beogradu, čiji su se radovi našli na koricama prošlogodišnjih naslova iz edicije Gral.

Publici su bliže predstavljeni romani Ugrađivanje straha portugalskog pisca Ruija Zinka, Otićići ću jednog dana ne rekavši sve doajena francuske savremene književnosti Žana d'Ormesona, Bez korena grčkog pisca mlađe generacije Lefterisa Kuljerakisa, Sinovi istoga oca italijanske spisateljice Romane Petri, Doli Siti provokativne izraelske spisateljice Ori Kastel Blum i Zaludnost življenja talentovanog flamanskog pisca Dimitrija Verhulsta. Dinamični razgovori sa raspoloženim sagovornicima postavili su ove romane u širi društveni okvir, a teme koje su ih prožimale uključuju i moć pojedinca da zaštiti svoj privatni prostor od upliva straha i nasilja, pitanje lične odgovornosti za izbore koje pravimo, status novih medija u službi čitanja poput elektronskih i audio knjiga, važnost likovnog rešenja i prevoda za interpretaciju književnog dela, ali i mogućnost umetnosti i humora da preoblikuju stvarnost.

U okviru predizborne čitalačke konvencije posetioci su imali priliku da glasaju za svoj omiljeni naslov, opredelivši se za jedan od romana iz edicije Gral iz prethodne godine. Svi koji su glasali istovremeno su učestvovali i u nagradnoj igri, a svečano izvlačenje dobitnika održano je poslednje večeri konvencije. Treću nagradu, odnosno sve naslove iz edicije Gral iz 2013. godine osvojio je Radomir Knežević, drugu nagradu, odnosno sve naslove iz edicije Gral dobio je Ivan Krstić, a prva nagrada, odnosno svi naslovi iz edicije Gral iz 2015. godine, pripala je Ljiljani Milašinović. Za omiljenu knjigu proglašen je roman Ugrađivanje straha, koji je osvojio najveći broj glasova.