BIRANJE POD MORANJE U GRADOVIMA SRBIJE

13.04.2016.

U sredu 13. aprila u prostorijama IP Clio održana je konferencija za novinare povodom početka predizborne čitalačke kampanje Biranje pod moranje u gradovima širom Srbije. Kampanja predstavlja nastavak šestodnevne čitalačke konvencije održane u Beogradu  krajem februara ove godine, a u njenom fokusu su razgovori o naslovima iz edicije Gral Izdavačkog preduzeća Clio. Na konferenciji su govorili Zoran Hamović, glavni urednik IP Clio i Zoran Paunović, univerzitetski profesor i prevodilac.

Kao povod za posetu gradovima u unutrašnjosti Hamović je naveo  potrebu da se razgovara i sa čitaocima u drugim gradovima, a ne samo u prestonici, budući da je prestonički način mišljenja često izolovan i stvara pogrešan utisak da se jedino tu stvaraju vrednosti, što nije istina. On je primetio da u tržišnom nadmetanju mnogo toga što je vredno izostaje i zato je važno skrenuti pažnju na ediciju Gral koja promoviše autentičnost i netrendovske vrednosti i podstiče radoznalost. To je edicija koja daje glas manje poznatim piscima koji dolaze iz kulturološki različitih sredina, ali ujedno daje i glas čitaocima koji traže takvu književnost. U tom smislu, edicija Gral neguje i etiku pisanja i etiku čitanja, a obe imaju svoj koren u kritičkom promišljanju sveta koji nas okružuje.

Zoran Paunović  dodao je da takođe možemo govoriti i o etici prevođenja, na kojoj se edicija Gral takođe zasniva, a koja je najizraženija onda kada prevodilac dozvoli da delo pronađe njega. S tim u vezi, nastavio je Paunović, možemo reći da dela iz edicije Gral takođe uspevaju da pronađu i svoje čitaoce, budući da je reč o ediciji koja promoviše elitizam u pozitivnom smislu – kao suprotstavljanje primitivizmu i jednoličnosti ponude. Najveći problem sa jednoličnošću izdavačke ponude, primetio je Paunović, leži u tome što ona ne samo da ne poziva na kritičko mišljenje, već u potpunosti ukida potrebu za njim.

U nastavku razgovora predstavljena je knjiga Ugrađivanje straha portugalskog pisca Ruija Zinka, koji će krajem aprila posetiti Srbiju. Paunović je ovo delo opisao kao mračnu bajku o stvarnosti koja nam je svima dobro poznata  - to je stvarnost gde postoje agresivni ugrađivači straha i oni kojima se taj strah sa manje ili više uspeha ugrađuje. Knjiga nam je utoliko bliža jer govori jezikom koji nam je itekako poznat iz svakodnevice koju živimo. U tom smislu, najvažnija karakteristika edicije Gral je u tome što je usmerena ka razgrađivanju straha jer vraća glas kritičkoj misli čitaoca.

Zoran Hamović istakao je da je ova knjiga bila povod za pokretanje predizborne čitalačke konvencije u februaru, te da to što jedan portugalski pisac piše o osećanju straha na način toliko blizak srpskoj publici ukazuje na to da je ovo osećanje planetarno prisutno. U tom smislu, zaključio je Hamović, knjige iz edicije Gral čitamo pre svega da bismo razrešili svoje unutrašnje konflikte.

Uz podršku Fondacije za otvoreno društvo, do kraja aprila program Biranje pod moranje biće realizovan u četiri grada:

petak, 15. april
Gradsko pozorište Bečej
Ljubica Arsić književnica, Vule Žurić književnik i Zoran Hamović, glavni urednik IP Clio

sreda, 20. april
Biblioteka Jovan Tomić, Nova Varoš
Vule Žurić književnik, Muharem Bazdulj, književnik i publicista i Zoran Hamović, glavni urednik IP Clio

četvrtak, 21. april
Biblioteka „Vuk Karadžić“, Prijepolje
Vule Žurić književnik, Muharem Bazdulj književnik i publicista i Zoran Hamović, glavni urednik IP Clio

petak, 22. april
Biblioteka Danilo Kiš, Vrbas
Milan Vlajčić filmski i književni kritičar, Gojko Božović pesnik i glavni urednik IK Arhipelag  i Zoran Hamović, glavni urednik