DIRLJIVO „ZBOGOM” OLIVERA SAKSA

02.03.2015.

Prošle nedelje, Oliver Saks je objavio svoje povlačenje iz javnosti usled teške bolesti, u kolumni Njujork Tajmsa, otvoreno i toplo govoreći o spostvenom iskustvu saznanja o vremenu koje mu je preostalo pod nazivom: MOJ SOPSTVENI ŽIVOT

„Moj izbor sada je da odaberem kako ću provživeti mesece preda mnom. Moram da živim na najbogatiji, najdublji, najproduktivniji način. U ovom izboru ohrabruju me reči jednog od mojih omiljenih filozofa, Dejvida Hjuma, koji je, saznavši da je smrtno bolestan u svojoj 65 godini, za samo jedan jedini aprilski dan, napisao svoju katku autobiografiju, nazvavši je: ’Moj sopstveni život’…

Tokom poslednjih nekoliko dana, mogao sam da sagledam sopstveni život iz ptičje perspektive, kao neku vrstu pejzaža, sa produbljenim smislom za vezu između svih njegovih delova. Ovo ne znači da sam završio sa životom.

Naprotiv, osećam se izuzetno živim, i želim i nadam se da će vreme koje mi proestaje produbiti moja prijateljstva, omogućiti mi da se oprostim od onih koje volim, da pišem više, da putujem, da stižem do novih nivoa saznanja i uvida…”

Pismo u celini možete pročitati na:
My Own Life - Oliver Sacks on Learning He Has Terminal Cancer
Oliver Saks, profesor neurologije u Školi medicine Univerziteta u Njujorku, autor je brojnih knjiga koje na pristrupačan i neposredan način objašnjavaju najrazličitije teme iz oblasti neurologije.

Knjigu MUZIKOFILIJA profesora Olivera Saksa, naša kuća objavila je oktobra 2010. godine.


Izvor: http://www.nytimes.com/2015/02/19/opinion/oliver-sacks-on-learning-he-has-terminal-cancer.html?_r=0
Datum: 19.02.2015.