BERLINSKI DVOJAC JE STIGAO!

11.08.2017.

Izdavačka kuća Clio, Gradska biblioteka Karlo Bjelicki iz Sombora,
Putnički kаfе Kоtа 84 iz Novog Sada, Kulturni centar Grad i Liceulice iz Beograda
pozivaju vas na razgovor o knjizi

Amir Baitar i Hening Zusebah
POD ISTIM KROVOM
i
knjigociklističkoj akciji
Četiri točka za jednu knjigu

petak, 11. avgust u 19h, Biblioteka Karlo Bjelicki, Sombor (Trg cara Lazara 3)
učestvuju: RаstislAvа Мirkоvić, prеvоditеlјicа i knjigоciklistkinjа Isidоr Kоbilаrоv, knjigоciklistа Zоrаn Hаmоvić, glаvni urеdnik IP Clio; pozdravna reč Vladimir Jerković, direktor biblioteke

subota 12. avgust u 19h, Putnički kаfе Kоtа 84, Nоvi Sаd (Svеtоzаrа Мilеtićа 6)
učestvuju: RаstislAvа Мirkоvić, putopredavačica, prеvоditеlјicа i knjigоciklistkinjа Isidоr Kоbilаrоv, knjigоciklistа
Zоrаn Hаmоvić, glаvni urеdnik IP Clio

ponedeljak 14. avgust u 20h, Kulturni centar Grad, Beograd (Braće Krsmanovića 4)
učestvuju: RаstislAvа Мirkоvić, prеvоditеlјicа i knjigоciklistkinjа, Isidоr Kоbilаrоv, knjigоciklistа, Žarka Radoja, novinarka, Zоrаn Hаmоvić, glаvni urеdnik IP Clio; moderatorka: Tijana Spasić

*

O čemu je zapravo reč

Dvoje Berlinaca, majka i sin - Ava (46) i Isidor (10) - su na ČETIRI TOČKA, tj biciklima, prešli 1100 km kako bi prikupili neophodna sredstva za objavljivanje i plemenito dejstvo JEDNE KNJIGE Pod istim krovom autora Amira Baitara (sirijskog studenta matematike i informatike) i Heninga Zusebaha (novinara “Die Zeit”-a) u izdanju naše kuće. U cilju ostvarivanja projekta i usmeravanja pažnje javnosti porodični duo krenuo je 19.7.2017. godine iz Pasaua i niz Dunav, vozio kroz Nemačku, Austriju, preko Linca i Beča i dalje kroz Mađarsku, preko Budimpešte, pedalao do Novog Sada.

Zbog čega je bitna knjiga?

Kao što je poznato, mnogo izbeglih se “zaglavilo” u Srbiji od kada je zatvorena tzv “balkanska ruta”. Oficijelno je prijavljeno oko 8.000 osoba u izbegličkim centrima po celoj Srbiji. Neki od njih razmišljaju o tome da se za stalno nastane u Srbiji. Ova knjiga mogla bi stoga biti od velike pomoći za sve one u Srbiji koji teže ka uspostavljanju otvorenog ljudskog odnosa. Pod istim krovom je štivo koje će inspirisati ljude da se angažuju, bliže upoznaju i razumeju svoje buduće komšije.

Šta je konkretan plan?

Biciklistička ruta Berlinskog dvojca poklapa se sa onom koju je sirijski student bio prinuđen da pređe 2015. godine, samo u obrnutom pravcu. Knjiga nastaje kao osnova društvenog angažmana prevodioca i izdavača i doprinos integraciji budućih izbeglih u Evropi. Imajući u vidu da je počasni gost ovogodišnjeg Sajma knjiga u Beogradu “Nemački jezik i književnost”, trudićemo se da knjiga bude vidljiv deo ove kulturne manifestacije kako bi tema ove knjige privukla javnu pažnju koju zaslužuje.