PREDSTAVLJENA KNJIGA BEKSTVA LIDE BAROVE

19.10.2017.

U četvrtak, 12. oktobra 2017. u Jugoslovenskoj kinoteci predstavljena je nova knjiga u ediciji Klepsidra - Jozef Škvorecki Bekstva Lide Barove, u kojoj su sabrane uspomene talentovane, obožavane, ali i omražene češke glumice. O knjizi su govorili Danka Nikolić, prevodilac, Goran Marković, filmski i pozorišni reditelj, Muharem Bazdulj, pisac i publicista i Zoran Hamović, glavni urednik IP Clio. 

Danka Nikolić govorila je o tome je kako je saznala za Lidu Barovu i knjigu Jozefa Škvoreckog i zašto se odlučila da je prevede. Dok je Zoran Hamović objasnio zašto je prihvatio predlog da objavi srpski prevod ove knjige.

Goran Marković istakao je da je po njegovom mišljenju najveća prednost ove knjige to što je jedan totalitarni sistem osvetljen iznutra i što se u knjizi otkriva kako funkcioniše mehanizam tog totalitarnog sistema. 

Poredeći ovu knjigu sa svojom knjigom Lutka od marcipana, Muharem Bazdulj rekao je da bi, da je čitao Bekstva Lide Barove pre nego što je napisao svoju knjigu, imao višak informacija. Kao kvalitet ove knjige naglašava subjektivnost koja izbija iz pričanja Lide Barove.

 

Pogledajte prilog koji je za Kulturni dnevnik (RTS1, 17.10.2017) pripremila Vojka Pajkić (7:05 minut).