Весна Ињац Малбаша

06.04.2015.

Са жаљењем вас обавештавамо да је у петак, 3. априла, у Београду, преминула наша драга пријатељица, дугогодишња сарадница и преводитељка Весна Ињац. Била је члан уређивачког одбора едиције Библиотека Плус,  један од оснивача удружења Библиотека Плус и члан програмског савета пројекта Интернест.

Весна Ињац рођена је 1960. године, завршила је Филолошки факултет у Београду, Одсек за општу књижевност и теорију књижевности. У наслеђе нам је оставила више од десет изванредних превода са француског језика:

Случај Камиј Клодел,
Жак Касар (2011),  Музеологија, Андре Гоб, Ноеми Друге (2009), Наука о информацијама, Ив-Франсоа Ле Коадик (2005), Мултикулурализам, Андреа Семприни (2004), Естетика комуникације, Жан Кон (2001), Истине и слобода, Ремон Полен (2001), Индивидуална и масовна култура, Луј Доло (2000), Нарцисово огледало, Пјер Бурдије (2000), Културни инжењеринг, Клод Молар (2000), Образовање и медији, Жак Гоне (1998), Информационе магистрале, Анотан Ирис (1998).

Весна Ињац је била запослена у Народној Библиотеци Србије као библиотекар саветники заменик управника и руководилац Сектора за програме и пројекте НБС (2004-2012), члан Удружења књижевних преводилаца Србије, члан Националне комисије за информације и документацију при Институту за стандардизацију Србије. Била је члан и председник Комисије за доделу виших стручних звања у области библиотекарства у Србији (2002-2012).

Објавила је неколико стручних монографија и преко стотину чланака из области библиотекарства и информационих наука у домаћим и иностраним стручним часописима, учествовала са излагањима на многим домаћим и међународним стручним и научним скуповима.

Превела је преко двадесет књига са француског на српскијезик, члан је редакције едиције НБС "Савремена  библиотека", члан редакције едиције "Библиотека Плус", члан редакције стручног часописа "Гласник Народне библиотеке Србије", члан редакције часописа "Библиотекар" Библиотекарског друштва Србије.

Добитник је награде Ђура Даничић Заједнице матичних библиотека Србије за 2009. годину и Повеље БДС за допринос развоју и унапређењу библиотекарства, 2014.године.

Одлазак Весне Ињац ненадокнадив је губитак за нашу редакцију и наше читаоце, српскo библиотекарство и културу