×

PROJEKTNO UČENJE ZA PREDŠKOLSKI I MLAĐI ŠKOLSKI UZRAST

Amanda Klark, Erin Starki, Sara Lev

Preveo sa engleskog Ivan Filipović

Revolucionarna studija koja dokazuje da projektno učenje u radu sa decom mlađeg uzrasta izuzetno dobro funkcioniše. Knjiga sadrži alate, resurse, nastavne strategije i praktične savete za razvejavanje mitova i otkrivanje istine.

Revolucionarna studija Sare Lev, Amande Klark i Erin Starki dokazuje da projektno učenje u radu sa decom mlađeg uzrasta izuzetno dobro funkcioniše. Smelo i argumentovano autori pobijaju brojne pretpostavke, zablude i predrasude koje predstavljaju glavnu prepreku njegovom ostvarivanju. Ova knjiga sadaži neophodne alate, resurse, nastavne strategije i praktične savete za razvejavanje mitova i otkrivanje istine. Vaspitači, nastavnici i mentori će biti u prilici da steknu duboko razumevanje projektnog učenja u ranom detinjstvu, ali i samopouzdanje da sve učenike uključe u ovaj oblik rada, i to tokom čitave nastavne godine.

Amanda Klark

Amanda je 16 godina radila kao nastavnik u osnovnoj školi, koordinator za programe čitanja i pisanja i kao instruktor za nastavu. Diplomu mastera i doktora nauka stekla je na Univerzitetu Drejk u De Mojnu, Savezna država Ajova. Trenutno je vanredni profesor pedagogije i bavi se pripremanjem nastavnika da u svojim budućim učionicama koriste prakse orijentisane ka učeniku i PU. Amanda je takođe članica Nacionalnog tima predavača za PBLWorks. Sa suprugom živi u De Mojnu, Saveznoj državi Ajova.

Erin Starki

Erin je profesionalnu karijeru započela 2008. godine, pošto je diplomirala na Hrišćanskom univerzitetu Ebilin. Odmah nakon završetka osnovnih studija, uključila se u program koji vodi Društvo nastavnika države Teksas, posle čega je već 2009, tokom prve godine rada kao nastavnik, stekla i diplomu mastera iz oblasti pedagogije. Ima bogato iskustvo kao nastavnik, instruktor za nastavu, okružni stručnjak za nove tehnologije u nastavi, autorka je nastavnih planova i programa a pomagala je i organizovanje mnogih radionica. Trenutno je član Nacionalnog tima predavača za PBLWorks. Živi sa porodicom u San Antoniju, Savezna država Teksas.

Sara Lev

Sara radi kao nastavnica za decu mlađeg uzrasta u državnim, privatnim i samostalnim školama još od 2005. godine, gde je imala različite rukovodeće uloge i pružala podršku nastavnicima u socijalnom i emocionalnom učenju i PU. Godine 2017, postala je član Nacionalnog tima predavača za PBLWorks, u kojem je pomagala realizaciju radionica širom Sjedinjenih Država. Sara je stekla diplomu mastera u oblasti obrazovanja dece mlađeg uzrasta na Koledžu Benk Strit u Njujorku. Živi u Los Anđelesu sa suprugom i dvojicom sinova.

Uvod

Faze PU u ranom detinjstvu
1. Konstruktivizam u praksi: stvaranje uslova za PU u učionici ranog detinjstva
2. Nastavne prakse orijentisane ka učeniku
3. Projektno planiranje: integrisani pristup
4. Redefinisano istraživanje
5. Svrsishodno čitanje i pisanje u PU ranog detinjstva
6. Integrisanje socijalnog i emotivnog učenja u PU: razvoj samostalnosti i saradnje
7. Razmišljanje, povratne informacije i revizija: preuzimanje aktivne uloge u procesu učenja
8. Podelimo naučeno sa drugima: ocenjivanje i javni proizvodi u PU ranog detinjstva
Zaključak: ostvarivanje uspeha
 
Prilog A: Planiranje projekta
Prilog B: Dodatni izvori


Godina izdanja : 2022.

Broj strana : 312

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi

Format : 21x14

Težina : 498 g

ISBN : 9788671026772

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje