×

ANTOLOGIJA SAVREMENE MEKSIČKE PRIČE, II izdanje

Priredila Biljana Bukvić

Preveli sa španskog Biljana Bukvić,Branislav Prelević,Branko Anđić,Duška Radivojević,Ivanka Jašin-Čale

Antologija savremene meksičke priče predstavlja priliku da se naša čitalačka publika upozna sa savremenom prozom koja nastaje na tlu ove hispanoameričke zemlje, pune kontrasta. 

Antologija savremene meksičke priče predstavlja priliku da se naša čitalačka publika upozna sa savremenom prozom koja nastaje na tlu ove hispanoameričke zemlje, nama poznate po slikovitim prizorima iz ostvarenja takozvanog zlatnog doba meksičkog filma i emotivnoj muzici marijača. Meksiko je pre svega zemlja kontrasta u kojoj se drevno suočava sa savremenim, a američko sa evropskim. Ta mešavina, svojevrsna sinteza, čini najznačajniju osobenost meksičke književnosti.

Teme pripovedaka stare su i poznate. Govore o svim onim uzrocima koji motivišu ljudsko ponašanje: o nemogućnosti komunikacije, ljudskoj otuđenosti, usamljenosti; zatim o ljubavi, strahu, slobodi, potrazi za identitetom; o idealima, onostranom, o veri u neki bolji svet. I u pripovedačkoj građi mogu se uočiti odlike svojstvene celokupnoj prozi XX veka: forma je fleksibilna, otvorena, a priča ponekad deluje kao naizgled beznačajan, slučajno izabran fragment iz života glavnog junaka.

Godina izdanja : 1998.

Broj strana : 157

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi povez sa omotnicom

Format : 19,5 x 12,5

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje