×

DEČAK KOJI JE SANJAO KRAJ SVETA

Antonio Skurati

Prevela sa italijanskog Mila Samardžić

Priča o događajima iz Bergama 2007, u kojima je autor i sam učestvovao o smrtonosnom virusu, zarazi i podelama koje sa njima dolaze.

U svom najnovijem delu, Dečak koji je sanjao kraj sveta, Skurati se vraća izvorima svoje poetike, temama nasilja, straha, medija, slabih i trulih karika modernog društva. Satkan od svedočanstava pripovedača protagonista, roman daje žestoku kritiku medijske moći, a istovremeno i dirljivu priču o društvu koje se na neki način vraća u detinjstvo. I dok se otvoreno suočava s krizom institucija – škole, crkve, porodice, politike – upušta se u neizvesnu borbu sa demonom straha. Dečak koji je sanjao kraj sveta našao se 2009. u najužem izboru za nagradu Premio Strega.

Antonio Skurati

Rođen u Napulju, a školovao se u Parizu i u Njujorku. Radi kao profesor teorija i tehnika televizijskog komuniciranja na Bergamskom univerzitetu, kao istraživač na polju retorike na milanskom IULM-u, odnosno Slobodnom univerzitetu jezika i komunikacija, kao koordinator Centra za studije o govoru mržnje u Milanu i kao kolumnista dnevnih novina La Stampa i nedeljnika Internacionale.

Iz svoje istraživačke oblasti objavio je „Televizije rata“, „Rat. Naracije i kulture u zapadnoj tradiciji“, „Književnost neiskustva. Pisati romane u doba televizije“. Njegov prvi roman „Il rumore sordo della battaglia“ iz 2002. dobio je niz nagrada, a roman „Il sopravvissuto“, pored ostalih nagrada osvojio je i drugu po važnosti nacionalnu nagradu Campelo za 2005.

Prolog

25. jun 2007.

Septembar

Oktobar

Novembar

Decembar

Nova godina

Januar

Februar

Mart

April

Maj 

13. jun 2008.

Epilog

Godina izdanja : 2012.

Broj strana : 290

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi povez s omotnicom

Format : 19,5x12,5

Težina : 318 g

ISBN : 9788671024259

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje