×

JEDNO TAKO DUGAČKO PISMO

Mariama Ba

Prevele sa francuskog Jelena Milašin,Nada Milašin

Roman Marijame Ba Jedno tako dugačko pismo snažno je svedočanstvo sadašnjeg trenutka afričke žene, u kojem je ona sve češće razapeta između pokoravanja običajima i religiji i potrebe da svoj položaj izmeni i poboljša. Uverljivo i potresno o svemu tome govori nam Marijama Ba u ovom romanu – svojevrsnoj autobiografiji svake žene koja je doživela ulazak „druge supruge“ u kuću.

U 28 pisama glavne junakinje upućenih prijateljici, slikovito je prikazana sudbina žena u poligamskoj sredini, kako onih koje se bez pogovora podvrgavaju običajima i zakonima vere, tako i žena novog kova koje ih odbacuju. U tim pismima prepliću se priče dveju žena, drugarica iz detinjstva, koje su doživele istu sudbinu – ulazak „druge supruge” u kuću –  i reagovale na dva potpuno različita načina. Namerno ili ne, poligamija u romanu Mariame Ba dobija i svoju univerzalnu dimenziju, onu koja prevazilazi formalno – pravne i verske oblike mnogoženstva.

Mariama Ba

Mariama Ba rođena je 1929. godine u Dakaru, glavnom gradu Senegala. Godinama je bila učiteljica i školski inspektor. Jedno tako dugačko pismo njen je prvi roman za koji je dobila najznačajniju nagradu za afričku književnost – NOMA. Roman je preveden na dvanaest jezika, u Senegalu je doživeo šest izdanja, a prema adaptaciji je snimljena TV serija.

Godina izdanja : 1999.

Broj strana : 121

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi povez sa omotnicom

Format : 19,5x12,5

Težina : 190 g

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje